În contextul ultimelor declarații făcute de deputatul PNL Ioan Balan referitoare la ministrul Agriculturii, Petre Daea, deputatul PSD consideră despre cel dintâi că „suferă de nebăgare în seamă”.

Doar așa se poate explica atacul dumnealui la adresa Ministrului Agriculturii Petre Daea. Dacă nu urmărești decât publicitatea este ridicol să ataci cel mai performant ministru al agriculturii apreciat și de partenerii europeni pentru măsurile de absorbţie a fondurilor comunitare și de dezvoltare a unei agriculturi performante, în condiţiile  în care se poate face o comparaţie pe cifre cu miniştrii care au rămas în atenţia românilor prin neplata la timp a subvențiilor sau modul în care au «gestionat gripa aviară»”, a transmis deputatul Emanuel Havrici.

În calitate de membru al Comisiei de Agricultură, Silvicultură şi Servicii Conexe, deputatul PSD de Suceava, Emanuel Havrici îi aduce la cunoştinţă lui Ioan Balac faptul că, în mandatul actualului ministru, plata subvenţiilor pentru campania din anul 2017 s-a realizat până la data de 31.03.2017 şi a fost autorizată la plată suma de 2,208 miliarde euro faţă de 255,44 milioane euro în aceeaşi perioadă a anului 2016. De asemenea, s-a achitat subvenţia pentru acciza redusă la motorină restantă din anul 2016 şi cea din trimestrul I 2017 în valoare de 64 milioane euro, s-a refăcut şi s-a extins sistemul de irigaţie, s-au alocat prin bugetul de stat 683 milioane lei, astfel încât suprafaţa irigată a crescut de 2,7 ori faţă de 2016, s-a asigurat apa gratuită până la staţia de punere sub presiune –  s-au alocat 90 milioane lei din bugetul de stat, fermierii urmând a se alimenta gratuit cu apa din canalele de irigaţie.

Deputatul Emanuel Havrici mai amintește că tot în această perioadă s-a dezvoltat sistemul naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor, alocându-se credite de angajament de 100 milioane lei din bugetul de stat, astfel încât suprafaţa protejată va creşte de la 280.000 ha în 2016 la 835.000 ha în 2017 și că a fost pus în aplicare programul de susţinere pentru produse deficitare, Program tomate româneşti, plătindu-se până în prezent 8 milioane euro pentru 2700 beneficiari. De asmenea, a crescut absorbţia fondurilor europene, plătindu-se peste 2,62 miliare euro din fonduri europene şi cu finanţări din bugetul naţional, și s-a acordat un sprijin pentru angajarea tinerilor în agricultură, angajatorul fiind scutit de plata tuturor obligaţiilor către stat dacă încheie contracte de angajare cu cel puţin trei tineri, cu vârsta sub 40 de ani.

Sunt convins că pregătirea de specialitate a domnului deputat Balan în domeniul agriculturii îl va face să aprecieze la adevărata valoare măsurile luate de domnul Daea”, a încheiat deputatul PSD de Suceava Emanuel Havrici.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.