Deputatul AUR de Suceava Florin Pușcașu i-a adresat o nouă interpelare premierului Marcel Ciolacu prin intermediul căreia îi solicită să precizeze la ce dată va fi corelat salariul minim cu un coș de bunuri și servicii la prețuri reale.

Deputatul sucevean a precizat că Parlamentul European a adoptat în data de 14.09.2022 o nouă legislație privind salariile minime adecvate în UE care impune calcularea unui „coș de bunuri și servicii la prețuri reale” pentru salariul minim.

„Pensionarii au și ei dreptul la un «coș de bunuri și servicii la prețuri reale» ca pensie minimă. Ar putea fi primul pas pentru un trai decent după o viață de muncă.  În Planul Național de Redresare și Reziliență( PNRR) este precizat un mecanism pentru stabilirea salariului minim în acord cu un coș minim de consum pentru un trai decent calculat pentru bunuri și servicii, la prețuri reale.  

Avocatul Poporului nominalizează propunerile legislative depuse de parlamentarii AUR pentru armonizarea cu legislația europeană și precizează că nu înțelege de ce nu se adoptă o astfel de legislație în România.

 Astfel, parlamentarii AUR au depus L198/2022 si L676/2022 care prevăd armonizarea salariului minim dar și armonizarea pensiei minime cu valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent prevăzut în anexa 1 a OUG 217 din 2000 care este exact norma adoptată recent Parlamentul European, respectiv calcularea unui «coș de bunuri și servicii la prețuri reale» pentru salariul minim.

Indexarea  pensiilor cu 13,8% nu este corectă pentru pensionarii care au o pensie sub coșul minim de consum pentru că îî menține sub pragul sărăciei. In aceeași situație sunt toți românii care au veniturile sub coșul minim de consum.

Uniunea Europeană impune calcularea unui «coș de bunuri și servicii la prețuri reale» pentru salariul minim. Pensionarii au și ei dreptul la un „coș de bunuri și servicii la prețuri reale” ca pensie minimă. Coșul minim de consum reprezintă «pragul sărăciei».

Se impune, în mod firesc, ca suma ce rezultă din această armonizare cu legislația europeană privind calcularea unui «coș de bunuri și servicii la prețuri reale» să fie suportată de la bugetul de stat cu sprijinul Uniunii Europene. Asa cum a fost  convinsă Uniunea Europeană să suporte indemnizațiile privind trecerea românilor prin pandemiei tot așa se poate obține o indemnizație privind scoaterea românilor din sărăcie. 

 Pentru ca acest lucru să se întîmple trebuie să faceți 2 lucruri:

  1. Institutul Național de Statistică să calculeze, de îndată, valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent, actualizat conform OUG 217/2000.
  2. Să corelați salariul minim și pensia minimă cu valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent.

Față de această situație vă adresez următoarea interpelare: Care este data la care, în Romania, se va calcula cosul minim de consum pentru un trai decent conform Anexei 1 din OUG 217/2000? Veți corela în anul 2024  salariului minim și a pensiei minime cu un cos de bunuri si servicii la prețuri reale în acord cu principiile hotărârii Parlamentului European din data de 14.09.2022?”, se arată în textul interpelării.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.