Deputatul AUR de Suceava Florin Pușcașu i-a adresat o nouă interpelare premierului Marcel Ciolacu prin intermediul căreia i-a solicitat să precizeze la ce dată va fi corelat salariul minim cu un coș de bunuri și servicii la prețuri reale, legislație adoptată de Parlamentul European la 14.09.2022.
„Din «punctajul PSD» transmis în teritoriu și prezentat public fără a fi înțeles de către fosilele politice locale din Suceava, rezultă că Guvernul României nu a ales corelarea salariului minim cu coșul minim de consum. Astfel, Guvernul României a ales să nu transpună Hotârârea Parlamentului European din 14.09.2022 în favaoarea românilor alegând implementarea salariului minim European, care, nu va ține cont de coșul de consum din România. Practic se va aplica o indexare, care, va fi sub rata inflației ca și până acum pentru continuarea politicii pomenilor electorale pentru prostirea populației.
Conform punctajului, fosilele politice locale au precizat: «Implementarea salariului minim european în România este prevăzută pentru 2024, în condițiile în care directiva europeană privind salariul minim adecvat a fost adoptată în 2022, iar statele membre au la dispoziție doi ani pentru a o transpune în legislația națională. Aceasta ar conduce la o creștere a salariilor mici, în special în sectorul privat, ajustată la situația economică internă. Totodată, implementarea salariului minim european va genera predictibilitate pentru salariați, pentru că inclusiv guvernele, care erau în general ostile creșterii salariilor, vor trebui să aplice mecanismul de creștere a salariului minim aprobat prin lege».
Nimic despre corelare cu un coș de bunuri și servicii la prețuri reale din Norma Europeană.
Nimic despre pragul sărăciei în România.
Parlamentul European a adoptat în data de 14.09.2022 o nouă legislație privind salariile minime adecvate în UE care impune calcularea unui coș de bunuri și servicii la prețuri reale pentru salariul minim.
Pensionarii au și ei dreptul la un coș de bunuri și servicii la prețuri reale ca pensie minimă. Ar putea fi primul pas pentru un trai decent după o viață de muncă. In Planul Național de Redresare și Reziliență( PNRR) este precizat un mecanism pentru stabilirea salariului minim în acord cu un coș minim de consum pentru un trai decent calculat pentru bunuri și servicii, la prețuri reale.
Avocatul Poporului nominalizează propunerile legislative depuse de parlamentarii AUR pentru armonizarea cu legislația europeană și precizează că nu înțelege de ce nu se adoptă o astfel de legislație în România.
Astfel, parlamentarii AUR au depus L198/2022 si L676/2022 care prevăd armonizarea salariului minim dar și armonizarea pensiei minime cu valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent prevăzut în anexa 1 a OUG 217 din 2000 care este exact norma adoptată recent Parlamentul European, respectiv calcularea unui coș de bunuri și servicii la prețuri reale pentru salariul minim.
Uniunea Europeană impune calcularea unui coș de bunuri și servicii la prețuri reale pentru salariul minim. Pensionarii au și ei dreptul la un coș de bunuri și servicii la prețuri reale ca pensie minimă. Coșul minim de consum reprezintă «pragul sărăciei».
Se impune, în mod firesc, ca suma ce rezultă din această armonizare cu legislația europeană privind calcularea unui coș de bunuri și servicii la prețuri reale să fie suportată de la bugetul de stat cu sprijinul Uniunii Europene. Asa cum a fost convinsă Uniunea Europeană să suporte indemnizațiile privind trecerea românilor prin pandemiei tot așa se poate obține o indemnizație privind scoaterea românilor din sărăcie.
Pentru ca acest lucru să se întîmple trebuie să faceți 2 lucruri:
- Institutul Național de Statistică să calculeze, de îndată, valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent, actualizat conform OUG 217/2000.
- Să corelați salariul minim și pensia minimă cu valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent.
Față de această situație vă adresez următoarea interpelare: La ce dată veți abandona indexările din pix sub rata inflației ca și pomeni electorale? Când veți calcula cosul minim de consum pentru un trai decent conform Anexei 1 din OUG 217/2000? Când veți corela salariului minim și pensia minimă cu un coș de bunuri și servicii la prețuri reale în acord cu principiile hotărârii Parlamentului European din data de 14.09.2022? Dacă până la 10 iunie 2024 nu aplicați legislația europeană, voi solicita grupului AUR din Parlament precum și întregii opoziții inițierea unei moțiuni de cenzură pentru căderea Guvernului Ciolacu”, se arată în textul interpelării.
Lasa un raspuns