Deputatul AUR de Suceava Florin Pușcașu i-a adresat o interpelare premierului Marcel Ciolacu prin intermediul căreia i-a solicitat „ca România să părăsească poziția «în genunchi» în relația cu OMV și Austria și să repingă solicitările de modificare cu dedicație a Legii Offshore”.

Parlamentarul sucevean a precizat că directorul general al OMV, Alfred Stern, are programată pentru săptămâna aceasta o vizită la București, pentru a negocia cu reprezentanții Guvernului modificarea Legii Offshore, potrivit mai multor surse din mass-media. Această vizită are loc în contextul în care statul român a fost acționat în judecată, fiind reclamate prevederile care îi impun unele limite în ceea ce privește modul în care poate dispune de producția de gaze naturale din Marea Neagră din Legea Offshore, care nu ar fi pe placul companiei austriece.

„Austriecii doresc să poată avea mai multă libertate în exportul gazelor din Marea Neagră către vest. Plângerea OMV Petrom vizează modificarea legii offshore în ceea ce privește modul în care compania poate dispune de gazele produse din Marea Neagră. 

De curând OMV Petrom  împreună cu Romgaz, au decis să treacă la exploatarea zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino și Pelican Sud din Perimetrul Neptun Deep. 

Austria vrea să poată exporta cât mai mult gaz. Asa cum este legea acum cu gazele din Marea Neagră trebuie asigurat consumul intern, ceea ce nu este pe placul Austriei.

Cu alte cuvinte România este supusă unui șantaj ordinar prin care Austria dorește să ne modificăm legile conform intereselor sale sub pretextul unor negocieri.

România nu este astăzi în Schengen din cauza dreptului de veto exprimat de Austria în decembrie 2022 împotriva noastră.

În noiembrie, pe 16, la București, la Conferința Ministerială a Forumului Salzburg, Austria a semnat declarația statelor membre privind oportunitatea extinderii spațiului Schengen, ca după câteva săptămâni să se opună spunând că «mecanismul Schengen» nu funcționează, că e o problemă sistemică, că nu pot fi de acord cu mărirea spațiului acorfând vot negative României și Bulgariei dar a spus însă «Da», Croației.

Austria a inventat date cu privire la migrația care provine din România. Fontex a spus că România nu este ruta principală de migrație. Au fost rapoarte ale Comisiei Europene care spuneau că granițele noastre sunt securizate. Olandezii au cerut un raport suplimentar, acesta a ieșit pozitiv. S-a dovedit ulterior că principala problemă e Ungaria. Cert este că Austria a votat împotriva României din două cauze: alegerile parlamentare din 2023 și jocul cu Rusia.

Austria joacă incorect față de UE, în presa europeană au apărut aericole din care rezultă că Austria continuă să facă afaceri cu Rusia în ciuda sancțiunilor. Cancelarul Austriei, Nehammer a fost într-o vizită oficială la Kremlin, gazul rusesc curge în continuare, iar oficiali ai Comisiei Europene declară: «Austria este, cu siguranță, veriga slabă a UE în ceea ce privește Rusia».

Presa este plină de articole care arată relația de bună colaborare între Viena și Moscova. De asemenea, se pot găsi declarații ale unor foști directori OMV, care spun că Gazpromul a ajuns să dicteze în politica internă a Austriei. Din cauza acestor lucruri aderarea României la Schengen poate fi parte a unui joc geopolitic ProMoscova.

Domnule Prim-Ministru, prin lege ati modifica sfera de aplicare a taxei de solidaritate care a fost inițiată de Comisia Europenă iar OMV nu plătește în Romania contribuția de solidaritate de 60% asupra „profiturilor excesive” ale companiilor din industria petrolului, gazelor, cărbunelui desi este o normă europeană.

Prin legislatia actuală ați dat facilități OMV și aceasta plătește o sumă mult mai mică decât în forma anterioară a taxei, când compania a afirmat că nu se califică pentru plata taxei, deoarece nu erau aplicabile condițiile. În vechea formă, estimările Guvernului indicau o taxă de un miliard de euro. Datorită unui nou amendament conform căruia «contribuabilii care nu au obținut producție în domeniile prevăzute la art. 1 alin (1) în perioada 2018-2021 nu datorează contribuția de solidaritate» OMV scapă de posibila impunere a fiscului asupra taxei de solidaritate instituită la nivel european.

Practic prin diverse proceduri din arealul de competență al Ministrului Energiei, Virgil Popescu  compania OMV-Petrom nu plătește taxa de solidaritate care ar ajunge din cifrele pe care le are la cca 1 mld de euro/an  dar va plăti o taxă de cca. 30o mil. euro/an, care, pare din toate unghiurile o negociere și o facilitate făcută de statul român către compania austriacă.

Este de notorietate că fostul ministru al energiei de la data adoptării legislației detine 3 statii OMV în franciză în judetul Mehedinti.Întrucât și județul Suceava este un județ în care franciza OMV-Petrom a ajuns în mâinile unor politicieni  locali solicităm o comisie guvernamentală de anchetă care să analizeze conflictul de interese și incompatibilitățile dintre politicieni și compania austriacă și  să se stabilească prin deciziile căror partide politice sau politicieni a fost redusă taxarea OMV de la 1 mld. de euro/an la 300 mil. euro/an și dacă aceștia au făcut “lobby” ]n favoarea intereselor OMV. 

Solicit ca România să părăsească poziția «în genunchi» în relația cu OMV și Austria să repingă solicitările «marelui licurici» care a votat ca să nu fim in Schengen.

Solicit anularea tuturor facilităților acordate de România «marelui licurici» Austria.

Față de această situație vă adresez următoarea interpelare: Care este pozitia dumneavoastră față de dorința OMV de modificare a legii offshore și la ce dată veți înființa o comisie guvernamentală de anchetă care să verifice care partide și politicieni sunt implicați în «afacerea OMV» și cine «a negociat» cu OMV reducerea taxării ce trebuia să fie de 1 miliard de euro/an la 300 mil de euro/an?”, se arată în textul interpelării.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.