Preocuparea majorității parlamentare PSD-ALDE pentru crearea unui cadru legislativ care să determine creșterea calității în învățământul românesc s-a concretizat și în această săptămână prin adoptarea unor acte normative care vizează acest domeniu, transmite deputatul Alexandru Rădulescu, purtător de cuvânt al PSD Suceava.
În plenul Camerei Deputaților s-a adoptat proiectul de lege 336/2017, prin care se prevede ca, începând cu 1 ianuarie 2018, plata cheltuielilor pentru salarii, pregătire profesională, evaluarea elevilor, bunuri și servicii se asigură din bugetul de stat prin bugetul MEN. Sumele vor fi repartizate de inspectoratele școlare în baza costului standard per elev și se pot realiza și redistribuiri între unități școlare din același județ. Astfel, se vor evita anumite situații, apărute uneori, prin care aceste sume au fost alocate cu întârziere de unele primării, fapt ce a generat inechități între unitățile școlare”, precizează acesta.
Tot în acest proiect de lege se prevede ca până în 2022 să se plătească eșalonat valoarea dobânzilor aplicate drepturilor salariale câștigate de profesori în instanță și acordate de guvernul social-democrat în perioada 2012-2015. În acest fel guvernarea social-democrată finalizează un act reparatoriu prin restituirea drepturilor salariale ale cadrelor didactice, drepturi neacordate de guvernarea democrat-liberală din perioada 2008-2012.
De asemenea, în comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport s-a dat un acord favorabil proiectului de lege 291/2017, inițiat și de deputatul social-democrat sucevean Alexandru Rădulescu, prin care elevii beneficiază de un tarif redus cu minim 50% pe tot parcursul anului pentru transportul local în comun și de minim 75% pentru accesul la muzee, concerte, spectacole, manifestări sportive organizate de instituții publice. Adoptarea acestui proiect de lege va contribui la sprijinirea elevilor care provin din familii defavorizate, diminuarea abandonului școlar, creșterea interesului pentru cultură și sport.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.