Deputații AUR Antonio Andrușceac, Lucian Feodorov și Lucian Florin Pușcașu au participat pe duminică la comemorarea masacrului de la Lunca, în care peste 600 de români au fost uciși de către armata sovietică în februarie 1941.

 

În condițiile în care se vorbește de eliminarea istoriei din școli sau de reducerea până la insignifianță a acestei discipline, este mai necesar ca oricând să păstrăm în conștiința națională astfel de evenimente, făuritoare de destin și identitate. La fel de important este să ne amintim că dorința de libertate a indivizilor și a popoarelor nu poate fi înăbușită sau extirpată de nici un fel de experiment social. Acestea sunt mesajele pe care parlamentarii AUR au dorit să le transmită prin participarea la comemorare.

 

Astăzi, aici, nu evocăm un moment fast din istoria noastră, a bucovinenilor, ci comemorăm un mormânt al românismului și ne amintim de una dintre nu puținele atrocități înfăptuite de soldații ocupației sovietice împotriva românilor bucovineni; a unor bucovineni care, în februarie 1941, după o jumătate de an trăită în compania deportărilor și a torturilor cotidiene, și-au dorit evadarea din paradisul proletar, părăsindu-și casele și avutul pentru a trece Prutul înghețat și a se refugia în țara rămasă liberă”, a declarat Florin Pușcașu, deputat AUR de Suceava, în discursul ținut la troița din Valea Plângerii, comuna Lunca.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.