Mai mulți senatori și deputați AUR au depus un proiect de lege prin care vor ca timp de 5 ani să fie interzisă vânzarea activelor statului și suspendarea operațiunilor aflate în curs de realizare.

Deputatul AUR de Suceava Florin Pușcaşu se numără printre inițiatorii acestui proiect și a arătat că primul articol din proiect spune clar: „se interzice, pentru o perioadă de 5 ani, înstrăinarea activelor deținute de stat la companiile și societățile naționale, la instituții de credit, precum și la orice altă societate la care statul are calitatea de acționar, indiferent de cota de capital social deținută”.

Inițiatorii mai vor suspendarea pe o perioadă de 5 ani a oricăror operațiuni privind înstrainarea activelor aflate în curs de realizare.

Trebuie spus că aceste dispoziții din lege nu se aplică operațiunilor postprivatizare și operațiunilor specifice privatizării, în cazul în care transferul dreptului de proprietate asupra activelor și participațiilor deținute de stat s-a realizat până pe data de 16 martie 2020.

„AUR propune suspendarea prevederilor din OUG nr. 88/1997 privind privatizarea societăților comerciale, aprobată prin Legea nr. 44/1998, cu modificările și completările ulterioare, și ale Legii nr. 137/2002 privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării, cu modificările și completările ulterioare.

Solicităm declanșarea unui referendum național prin care cetățenii să fie întrebați dacă doresc înstrăinarea activelor ori privatizarea Hidroelectrica, CEC Bank, Tarom, Posta Română, CFR Marfă, Portul Constanța, Romgaz, CFR Calători, Transgaz, Nuclearelectrica, Compania Națională Aeroportul, etc”, a transmis deputatul Pușcașu.  

Concret, deputatul sucevean propune  elaborarea unei Strategii Naționale de menținere a portofoliului statului la companiile strategice și de maximizare a participațiilor statului la  aceste  companii care trebuie declarate „companii de siguranță națională”.

Legea a fost initiată si de copreședinții AUR la nivel national precum si de senatorul Mircea Daneasa si deputatul Dorel Acatrinei si se afla la comisiile Camerei Deputatilor pentru dezbateri, Camera Deputatilor fiind Camera Decizionala.

În expunerea de motive, inițiatorii legii afirmă că după anul 1989 au fost privatizate 7.726 de companii, iar rata de succes este mai mică de 25%, efectul social al acestui fenomen fiind pierderea a două milioane de locuri de muncă.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.