Schimbarea temperaturii de la cele ridicate de vară la cele scăzute din sezonul rece ne poate afecta pielea, care poate deveni uscată, printre simptomele specifice numărându-se roșeața, mâncărimea și senzațiile de înțepătură și arsură – acest lucru se întâmplă mai ales în cazul femeilor și al copiilor. De asemenea, săpunurile astringente și antibioticele orale sau topice pot afecta echilibrul pH-ului pielii, încurajând astfel colonizarea microorganismelor patogene. Acest lucru afectează în jur de 15 – 30% dintre copii și între 2 – 10% dintre adulți. Afecțiunea se numește dermatită atopică, fiind o boală cronică ce se manifestează prin mâncărimi, apoi prin bășici. Tratamentul constă în folosirea deasă a cremelor emoliente și prin evitarea contactului cu alergenii.

La fel ca multe afecțiuni și dermatita atopică se împarte în cea acută și cea cronică. Prima se caracterizează prin eritem, escoriații, exudat seros și mâncărime, în timp ce cea cronică, pe lângă mâncărime mai provoacă și uscăciunea și îngroșarea stratelor pielii. În cazul sugarilor, dermatita se manifestă în mod special la nivelul obrajilor, dar și a pielii capului. La copii, aceasta apare pe trunchi, gambe, brațe și antebrațe, în timp ce la adolescenți și adulți, apare îndeosebi la nivelul zonelor flexurale, pe gât și în zona posterioară a acestuia

Pielea atopică se poate observa încă din primele luni de viață, studiile demonstrând că unul dintre cinci bebeluși se naște cu problema aceasta. O parte dintre aceștia vor prezenta pusee de dermatită pe tot parcusul vietii, în timp ce ceilalți uită de semnele bolii până la perioada adolescenței.

Pielea atopică prezintă o particularitate – ceramidele sunt deficitare, lucru care face ca apa să nu fie reținută în piele, de aceea, persoanele care s-au născut cu această afecțiune trebuie să fie hidratate mereu și să aplice o cremă dermato-cosmetică de câte două ori pe zi pentru a se preserva aspectul normal al tegumentelor.

După cum e și cazul afecțiunilor alergice, motivul care duce la apariția bolii nu este cunoscută, unii specialiști considerând că de vină ar fi anumite gene moștenite.Este cunoscut faptul o persoană alergică poate dezvolta dermatită atopică, în momentul în care alergia evoluează către manifestări tegumentare, precum se poate dezvolta și astmul bronșic, atunci când alergia evoluează către afectarea aparatului respirator.

Tratament dermatită atopică la sugari online se poate găsi cu ușurință pe diferite situri. Un exemplu mai cunoscut de îngrijire este unul care se realizează în cinci pași. Baia se face cu apă călduță, nu fierbinte și durează între cinci și zece minute – apa nu trebuie să fie calcaroasă. Un lucru important este ca produsele de spălare să nu conțină detergenți, iar după terminarea băii, pielea trebuie clătită din abundență cu apă și se usucă prin tamponare, nu prin frecuș. După trebuie aplicată o cremă specială produsă pentru atopici, aparținând gamei dermato-cosmeticelor și recomandată de către un medic specialist.

One Response

  1. Iulia Diana

    Fetita mea, Cristina, de 4 anisori a avut o dermatita de care nu mai stiam cum sa scapam, pana cand nasa ei i-a facut cadou o crema ce este folosita ca remediu pentru dermatite si psoriazis de la pure potions. Si e minunata crema. Chiar functioneaza.

    Răspunde

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.