Prefectul judeţului Suceava a anunţat astăzi că s-a finalizat prelucrarea cererilor în baza legii numărul 290 şi a legii numărul 9, prin care se despăgubesc proprietarii terenurilor rămase în Basarabia sau în Bucovina de Nord.

Florin Sinescu: “Aş dori să vorbesc despre legile 290 şi legea 9, în ceea ce priveşte acordarea despăgubirilor şi compensaţiilor cetăţenilor români pentru bunul de proprietate al acestora sechestrate şi rămase în Basarabia şi Bucovina de Nord. Totodată este vorba de legea 9 , care are ca obiect acordarea compensaţiilor cetăţenilor români pentru bunurile trecute în proprietatea statului bulgar în urma aplicării Tratatului dintre România şi Bulgaria. Suma totală a despăgubirilor şi compensaţiilor în baza celor două acte normative se ridică la 59.365.941,31 lei”.

Beneficiarii prevederilor Legii 290 sunt foştii proprietari sau moştenitorii legali ai acestora, sau moştenitorii testamentari, dacă au la data formulării cererii cetăţenia română. Conform prefectului Florin Sinescu, până la data de 13 decembrie 2012, la nivelul Instituţiei Prefectului judeţului Suceava se regăsesc transmise un număr de 2.045 de dosare.

 Florin Sinescu: “Din total 2.045 dosare, un număr de 480 dosare au fost transmise către alte instituţii fiind de competenţa acestora, respectiv Comisia Municipiului Bucureşti, Comisia Municipiului Timişoara, Comisia Municipiului Botoşani şi Comisia Municipiului Iaşi. Un  număr de 13 dosare au fost retrase la solicitarea petenţilor, iar un număr de 1.552 dosare au fost soluţionate de către Comisia judeţeană Suceava. Din cele 1.552 de dosare, un număr de 298 dosare au fost soluţionate prin hotărâri privind admiterea cererii şi acordarea de despăgubiri , iar un număr de 1.254 dosare au fost soluţionate prin hotărâri de respingere”.

Plata efectivă a compensaţiilor se dispune de către Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, însă Sinescu nu a putut spune data la care aceste hotărâri vor intra în vigoare.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.