Tocmai ce a trecut perioada de admitere din toamnă la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava. Destul de mulți tineri, ori mai puțini tineri, s-au hotărât că ar fi cazul să devină studenți. Majoritatea dintre ei consideră utilă facultatea pentru că „mai avem și noi o diplomă 0acolo… cine știe când ne va trebui.”

Rareori găsești câte un viitor student care să creadă cu adevărat că diploma respectivă chiar îi va folosi pentru a face carieră în domeniul studiat. Din acest motiv, mulți dintre ei se înscriu la fară frecvență, pentru a putea pleca liniștiți la muncă în străinătate, ca șoferi, ca zilieri ș.a.m.d. Oricum, nici cei care sunt înscriși la zi nu se vor omorî cu cartea.

„Frate-miu a terminat Administrație Publică. A dat pe la facultate numai în perioada examenelor și despre asta, a trecut fără probleme. Dacă știi să faci referate cât de cât rezonabile, deja te poți gândi la licență”, ne-a spus Andrei, proaspăt înscris la aceeași facultate.

Nici Mihaela, înscrisă la Litere, nu pare să se teamă de sesiunile prin care urmează să treacă: „Toată lumea știe că facultatea o faci să fie acolo, că nu prea te ajută în viață. Nici sor-mea, nici vară-mea, nici vără-miu n-au avut niciun folos de pe urma studiilor universitare. Vără-miu muncește în Anglia, deși a terminat printre primii, sor-mea e asistent manager la o firmă iar vară-mea vinde în Mall. S-au mai relaxat 3 ani, după liceu. Cam asta e. Eu aș vrea să-mi folosească la ceva, dar din ce am aflat până acum, faci școală mai serioasă în liceu decât la facultate, așa că o să mă relaxez și eu anii ăștia, după care o să văd în ce țară plec.”

Un alt caz este al lui Mihai, care s-a înscris la facultatea de Economie: „Părinții mei cred că această facultate îmi va asigura un viitor. Sunt foarte curios dacă au dreptate. Până acum s-au tot înșelat în ceea ce mă privește, dar refuză să accepte această evidență. Nu zic că societatea nu are nevoie de economiști, de contabili, de finanțiști, dar anual sunt mii de tineri care se licențiază în aceste domenii. Unde vom încăpea toți? Nu cred că există firme în România câți absolvenți de studii economice apar într-un an. M-aș fi dus la Calculatoare, pentru că ăla măcar e un domeniu în continuă evoluție, dar na… tata-i contabil și i se pare că toți trebuie să fie ca dânsul. O să văd ce îmi va rezerva viața. O să încerc să fiu cât mai bun, nu pentru a-i satisface pe ai mei, ci pentru că poate voi învăța astfel ceva care să-mi fie de folos după absolvire ca să am un loc de muncă. După care, voi face numai ce vreau eu toată viața. Iar eu vreau să fac agricultură. Voi munci, voi strânge bani, voi deschide o fermă și o să mi-l pun pe tata contabil. Așa, de-al naibii, să vadă și el cum e să-ți facă program cei dragi.”

Anca s-a înscris la Geografie. „Îmi place mult geografia. În liceu aveam un prof tare drăguț care ne-a insuflat dragostea pentru aceasta materie. Unele eram îndrăgostite de materie, altele de profesor… Acum să vedem ce va fi. Vreau să mă fac profesoară pentru că mi-s dragi elevii. Erau niște bunăciuni printr-a 10-a, a 11-a, aiaiaa (râde)… glumesc, desigur. Consider învățământul ca fiind cel mai nobil domeniu de activitate. Prin el poți schimba societatea în adevăratul sens al cuvântului. Formezi oamenii să devină mai buni. Știu că nu prea sunt locuri titularizabile la Geografie, dar asta mă determină să fiu cea mai bună din grupa mea. Pe lângă asta, în învățământ se câștigă o pâine bună. La mine ambii părinți lucrează în acest domeniu și ar fi păcat de Dumnezeu să zicem că ne-a lipsit vreodată ceva din casă. Cei care se plâng de veniturile din învățământ, fie nu au vocație pentru această meserie, fie nu cunosc realitatea salarială din mediu privat. Cel puțin la noi, în județul Suceava nu am auzit patron care să plătească un muncitor pentru 4-6 ore lucrate cu salariu mai mare de 2000 de lei. Sper să reușesc să-mi îndeplinesc visul.”

Gabi a mers la facultatea de Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor. „Nu e un domeniu care să mă pasioneze neapărat, dar este un domeniu cu perspective. Nu cred că-mi va place facultatea, dar nici liceul nu l-am agreat, cât despre asta, l-am terminat cu bine. La calculatoare mă pricep cât de cât, dar nu mă văd în stare să realizez ceva nou în domeniu. Îi las pe alții să facă asta. Eu mă mulțumesc dacă înțeleg principiile de bază ca să le pot utiliza într-un viitor service de computere pe care intenționez să-l deschid. Și aș dori să am prețuri decente la service-ul meu, să nu i se mai pară omului că mai bine își cumpără un laptop nou, decât să-l repare. Nu! Eu de aia vreau să am service, ca omul să prefere să repare decât să cumpere. Ori asta nu poți face decât oferind calitate la prețuri rezonabile. Cred că facultatea mă va ajuta într-o oarecare măsură să-mi îndeplinesc acest vis. Dacă văd că nu mă ajută, renunț la ea. Simplu. Viața e prea scurtă ca să pierzi timpul făcând ceva nefolositor, cum ar fi istoria, geografia, româna, filosofia, drept, limbi străine sau altele. Astea le poți învăța și noaptea în pat, nu trebuie să pierzi 3, 4, 5 ani din viață ca să fii bun în domeniile respective.”

La Silvicultură dăm peste George. „Apăi știți vorba cântecului «Fă-mă Doamne ce n-am fost/pădurar sau șef de post». Dacă șef de post n-am ajuns, pentru că am căzut la psihologic când s-au făcut angajările din sursă externă în primăvară, încerc să mă fac măcar pădurar. Și aici, dacă nu cade, pică. Oameni suntem, trebuie să o scoatem la capăt cu viața asta. Am fost și în străinătate la muncă. Nu-i pentru un băiat așa finuț ca mine… E mai frumos de stat la pândă. Cât mai este pădure, se poate trăi tare bine la noi în județ. Când n-a mai fi, asta e. Vedem atunci. Dar până atunci, poate o să fiu intrat deja în pâine și-o să am grijă să nu se mai fure în halul ăsta. Trebuie să fie măsură în toate.”

Aceasta a fost incursiunea ziarului Suceava Live în culisele admiterii de la Universitatea „Ștefan cel Mare”. Până când vor absolvi stimații noștri interlocutori, să sperăm că vom auzi numai de bine.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.