Orice regat are nevoie de un rege și orice regată de o regina. Unele regine dispar neștiute în istorie, dar regina noastră bucovineancă și-a câștigat titlul nobiliar prin muncă și talent, prin tenacitate și consecvență.

Ancuța Bodnar, din comuna suceveană Vatra Moldoviței, reprezintă astăzi un motiv de bucurie pentru părinții săi, un motiv de mândrie pentru comunitate, precum și un exemplu pentru tinerii zilelor noastre.

În ziua în care a descoperit canotajul totul avea să se schimbe cu desăvârșire, atât pentru ea, cât și pentru felul în care percepea până acum acest sport.

 

Acest lucru s-a întâmplat, parcă nu întâmplător, într-o zi de sărbătoare, când la Școala Gimnazială din Vatra Moldoviței a ajuns omul care avea să îi schimbe cursul vieții: Mariana Maliș.  La vremea aceea profesor de sport, ulterior director al școlii, Traian Pușcă, a  fost unul dintre oamenii care au văzut potențialul elevei și care i-a recomandat-o cu toată încrederea pe Ancuța ca fiind un copil care nu va dezamăgi așteptările. Și așa a și fost.

„Am fost selectată pe data de 21 mai 2012 de către doamna Mariana Maliș pentru Clubul Sportiv Școlar  Orșova, iar pe 26 mai am ajuns la Orșova, însoțită de tatăl meu. Mi-a plăcut mult locul și baza și cred că și de asta m-am acomodat foarte repede. Și antrenamentele mi se păreau ușoare la început, dar cu timpul și cu avansarea în lot intensitatea lor a crescut”, ne-a povestit tânăra sportivă.

Sigur că timpul a trecut, experiența a început să prindă contur, așteptările sunt mari, iar munca este pe măsură. Vă întrebați, cu siguranță, cum arată o zi din viața Ancuței, astăzi, când cuvântul de bază de la care nu trebuie să se abată este „performanță”.

„În momentul de față o zi din viața mea începe la ora 6:30 cu primul antrenament care constă în 16-24 km, în funcție de perioadă (de încărcare, precompetițională sau competițională) și în funcție de intensitate. Urmează  micul dejun la ora 9:00 și, după aceea, până la prânz avem timp de odihnă și recuperare (saună, criosaună). Prânzul este  la ora 12:30-13:00 și după, ora de somn, până la următorul antrenament de la 15:30 bike, 45 de minute și apoi de la 16:30 avem forță care durează pana la ora 18:00. Programul zilei continuă cu cina, de la 19.00, masaj și apoi  timp pentru noi (vorbit acasă, pus la spălat) până la 22.30 când este stingerea. În total avem 13 antrenamente pe săptămână, câte 2 în fiecare zi, în afară de duminică când este doar unul dimineața și, după, avem liber până seara”, a declarat pentru SuceavaLive, Ancuța Bodnar.

Tânăra din Vatra Moldoviței, dublă campioană europeană

Adversarele Ancuței din competițiile naționale și internaționale au învățat repede un lucru și apoi s-au obișnuit cu el. Pentru ele, prezența bucovinencei în orice competiție însemna că au de-a face cu un personaj puternic și ambițios.

Am putea să ne amintim, fără să greșim în comparație, o zicală din fotbal: „canotajul este un grup de sporturi nautice care se practică în ambarcațiuni puse în mișcare cu ajutorul vâslelor sau ramelor și la sfârșit câștigă Elisabeta Lipă”. Așa este de multe ori și cu Ancuța Bodnar.

Aceasta este astăzi dublă campioană europeană de juniori, dublă campioană europeană de tineret și vicecampioană europeană de seniori.

Tot ea a obținut locul 1 la Cupa Mondială de seniori, a avut cea mai bună clasare la juniori, locul 5,  iar la tineret la mondiale a fost pe locul 4.

Elisabeta Lipă, legenda canotajului românesc, mesaj de felicitare pentru Ancuța Bodnar

Și Elisabeta Lipă, președinta Federației Române de Canotaj, a felicitat-o pe tânăra canotoare din Vatra Moldoviței.

„Felicitări Simona!!! Felicitări Ancuţa!!! Aţi făcut o finală de mari campioane! Scopul nostru este să calificăm cât mai multe echipaje şi să cucerim cât mai multe medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020! Acest obiectiv îl putem îndeplini la Campionatele Mondiale de la Ottensheim-Linz, Austria peste doar 7 săptămâni! Aşadar, mult, mult succes în pregătire ! Hai România!!”, a transmis Elisabeta Lipă.

Credința și Familia, virtuți sufletești care te cheamă spre rădăcini

Legitimată astăzi la C.S. Dinamo București, Ancuța Bodnar nu se consideră vreo „aleasă”, ci muncește pe viață și pe moarte să devină un mare nume în sport, să surclaseze cu performanţele ei individuale şi cu cele ale canotajului românesc, pe cele mai bune sportive ale lumii.

Dincolo de gustul dulce al victoriei, momentele din care își ia bucuria sunt cele petrecute cu familia, la Vatra Moldoviței.

„Acasă vin rar. La juniori am avut o perioadă de 8 luni în care nu am fost acasă. În toamnă avem vacanță mai multă,  2-3 săptămâni, iar de Crăciun, două săptămâni.  În rest mai vin câte 2-3 zile, la 2 luni, când avem sfârșit de etapă. Familia pentru mine este totul. Vorbesc tot timpul acasă și ei mă încurajează și îmi sunt alături mereu”, a mărturisit frumoasa sportivă.

Povestea frumoasă și de succes a sportivei este completată de răspunsul tatălui său, care atunci când a fost sunat de oamenii din sat pentru a fi felicitat, a spus simplu, unic, minunat: „Eu sunt un om simplu. N-am școală. Nu le înțeleg pe toate, dar cred că pentru fata mea a cântat imnul României”.

Mai există omenie! Mai există oameni de calitate! Mai există modestie! La Vatra Moldoviței, în inima satului românesc, la poarta mănăstirii lui Petru Rareș.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.