Ca orice candidat care se respectă, actualul primar al comunei Arbore, Dan Tiperciuc, a promis în campania electorală din anul 2016 mai multe proiecte de care comuna avea nevoie. Astăzi, la 3 ani de mandat în fruntea Primăriei, edilul este un exemplu pentru politicienii zilelor noastre și pentru cei care lucrează în administrația publică locală.

„Renașterea” micilor comunități rurale este posibilă, crede primarul din Arbore, doar prin renunțarea la cutumele vicioase care îngreunează sau împiedică buna dezvoltare a satului românesc și prin proiecte care să schimbe viața oamenilor în bine.

În acești 3 ani de Primărie, edilul a reușit să modernizeze și să extindă Școala Clit,  un proiect în valoare de 280.000 de lei, să amenajeze terenurile de fotbal cu gazon artificial la Școala Nr. 2 Arbore, la Școala Nr. 3 Arbore și la Școala Nr.4 Clit și să modernizeze parcul și monumentul Eroilor, precum și Centrul Civic din comună.

De asemenea, de când e primar, Tiperciuc a modernizat drumul comunal din Arbore,  a finalizat prima etapă a extinderii rețelei de canalizare în Arbore, a construit un șanț betonat  în zona Ciporniță, a amenajat parcarea de la Sala de Festivități din Clit și a împrejmuit stadionul, iar astăzi, în comună, se lucrează în continuare de zor.

Comuna Arbore, un șantier. Zeci de proiecte se află în derulare

 

Povestea de succes a primarului Tiperciuc continuă și astăzi în  localitatea pe care, cu profesionalism o reprezintă, iar proiectele care se află în derulare sau care vor începe în viitorul apropiat sunt practic un răspuns la nevoile locuitorilor.

Pe lângă proiectele din educație pe care le-a finalizat, în comuna Arbore există și alte proiecte care se află în derulare sau la care vor începe lucrările în scurt timp și care vizează același domeniu important: Educația.

Un proiect în valoare de peste 1 milion de lei, finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Locală, care va fi inaugurat în luna mai prevede modernizarea Școlii Primare Bodnăreni, iar pentru alte trei proiecte primarul a dat ordinul de începere a lucrărilor.

„Sigur că ne preocupă învățământul pentru că acesta reprezintă comuna noastră de mâine și am convingerea că această investiție în educație este cea mai sigură și roditoare. Mărturie ne stau proiectele de milioane de lei pe care le-am finalizat sau cele pe care le avem în derulare. Mă refer aici la construirea unei grădinițe cu program normal (nr.1) din satul Clit,  la proiectul de reabilitare și modernizare a Școlii Nr. 3  din comuna Arbore, precum și la cel de reabilitare și modernizare a Școlii Gimnaziale „Luca Arbure”, toate proiectele din acest domeniu fiind realizate prin Programul Național de Dezvoltare Locală”, a declarat pentru Suceava Live, primarul Dan Tiperciuc.

Totodată, pentru elevii din comună, prin Compania Națională de Investiții, va fi realizată o sală de educație fizică, iar cu bani de la bugetul local edilul a hotărât să modernizeze terenul de sport din centrul comunei.

De remarcat este și faptul că în comuna Arbore, Primăria asigură burse școlare sociale și oferă, de asemenea, bursă și copiilor orfani.

Nu doar educația reprezintă o prioritate pentru tânărul primar, ci și proiectele care pot fi asociate cu ABC-ul civilizației într-o comună: apă și canalizare.

În acest sens, în derulare se află un proiect în valoare de aproape 8 milioane de lei, finanțat prin PNDL, care prevede extinderea rețelei de canalizare în comuna Arbore, precum și unul care presupune extinderea rețelelor de canalizare și a rețelelor de alimentare  cu apă, din sat Arbore, realizat din buget local.

Un alt proiect cu o valoare semnificativă ( 7.286,230 lei), finanțat cu bani europeni, se află în etapa de executie și va face posibilă înființarea infrastructurii de apă și extinderea infrastructurii de apă uzată în comuna Arbore, iar cu bani de la buget local se va realiza și etapa a doua de extindere a rețelei de canalizare.

 

Infrastructura rutieră

 

Cel mai solicitat domeniu dintr-o comunitate pe care oamenii îl cer cel mai des se referă la infrastructura rutieră. Și în acest sens se lucrează în comună, iar proiectul finanțat prin PNDR, în valoare de aproape 7 milioane de lei, va face ca multe drumuri locale din comună să fie asflatate. Tot cu bani europeni se va realiza și un proiect care se află acum în faza de executie,  care va face posibilă modernizarea drumurilor de interes local din zona Stadionului.

„Tot la capitolul drumuri, un proiect cu o valoare importantă (8.728,432 lei) se află în faza de licitație a lucrărilor, acesta fiind realizat prin Compania Națională de Investiții. Vom reuși să asfaltăm drumul comunal 42 din Arbore, fost drum judetean,  prin această investiție, iar cu bani de la bugetul local mai am în vedere și alte două drumuri pe care le vom moderniza anul acesta: 1 km în centru și 1 km pe Ciporniță. Prin intermediul Grupului de Acțiune Locală Sucevița-Putna se va realiza un alt km de drum în comună fiind vorba aici de peste 100.000 de euro, bani nerambursabili”, a declarat primarul Dan Tiperciuc.

Din buget local, anul acesta  se va continua cu extinderea a încă 1 km 700 de metri de trotuar, se va asfalta drumul ce duce spre Biserica Penticostală, se va amenaja parcul din satul Clit, se vor finaliza lucrările din incinta Primăriei și se vor schimba încă 400 de corpuri de iluminat public, acestea urmând a fi inlocuite cu lămpi cu led moderne. Tot cu bani de la buget local edilul va continua să susțină și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență, acest servicu fiind îmbunătățit de când la conducerea Primăriei a venit Dan Tiperciuc.

De asemenea, pe Fondul de Dezvoltare se va depune un proiect ce prevede asfaltarea a 10 km de drum comunal (o porțiune care leagă Arbore de Cajvana și o porțiune în zona pe Clit).

 

Activitate cultural-artistică, deloc neglijată în comuna Arbore

 

Cu fonduri europene va fi modernizat și dotat și Căminul Cultural din Arbore, un proiect în valoare de 751, 713 de lei, întreaga comună aflându-se practic într-un adevărat șantier.

Acest proiect presupune  dotarea Căminului  Cultural cu  aparatură electrică, sistem de lumini,  instrumente muzicale, costume populare pentru copiii și adulții care fac parte din Ansamblul „Luca Arbure”,  costume tematice, dar și amenajarea cu mobilier pentru conferințe și un sistem de proiecție film.

Încă de pe 8 martie când se organizează un eveniment dedicat sexului frumos și până în iarnă, la sfârșitul anului, activitățile se țin lanț în comuna Arbore.

În timp ce în alte localități în afară de serbările de la școală nu se întâmplă nimic altceva, la Arbore copiii au evenimentul lor pe 1 Iunie susținut financiar de Primărie, în calendarul artistic regăsindu-se și Festivalul „Floare de Salcâm”, Zilele Comunei Arbore, Balul Gospodarilor, Spectacol de Crăciun și altele.

Cuvântul, mai presus de toate…

 

În campania din 2016 Dan Tiperciuc nu a promis lucruri fantasmagorice ci, pur și simplu, a identificat principalele nevoi ale comunității, or, oamenii au primit foarte bine mesajul pentru că nu mai voiau promisiuni, ci lucruri puține dar concrete, adică lucruri trainice.

Planurile sale continuă iar, de curând au fost aprobați indicatorii tehnico-economici pentru distribuția de gaze naturale în comuna Arbore, se finalizează lucrările de împrejmuire la sala de Festivități și cele de amenajare a parcării în satul Clit, s-au aprobat banii pentru amenjarea unei  parcări  la corpul B al școlii din Arbore, iar 600 de parcele din comună au fost deja intabulate gratuit.

Așa se face că astăzi, peste 90% din promisiunile sale din 2016 sunt îndeplinite, iar comuna Arbore, prin edilul Dan Tiperciuc, poate fi oricând dat exemplu la categoria „AȘA DA”!

 

 

 

Comentarii Facebook

One Response

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.