Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera” Suceava şi Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, sub egida Consiliului Judeţean Suceava şi în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava şi Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, organizează luni, 12 august, începând cu ora 11:00, Dezbaterea „Copiii românilor din diaspora”, ediţia a IV-a. Desfăşurată în cadrul Proiectului „Luna Diasporei 2019” derulat de către Consiliul Judeţean Suceava, dezbaterea va avea loc la Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera” Suceava, str. Mitropoliei nr. 4.

Potrivit organizatorilor, se va avea în vedere abordarea problematicii specifice situaţiei copiilor ai căror părinţi se află la muncă în străinătate, cu identificarea problemelor sociale sau de altă natură referitoare la copiii românilor plecaţi în afara ţării, cu situaţia copiilor rămaşi acasă în grija unui singur părinte sau chiar a bunicilor sau a altor rude, cu date statistice privind acest fenomen, cu modul de monitorizare şi constatări exemplificative, inclusiv cu ceea ce se face în mod concret, din punct de vedere instituţional, pe acest segment, cu concluzii şi abordări avute în vedere, respectiv cu discuţii cu cei în cauză, invitaţi să participe la eveniment.

Vor fi dezbateri legate de integrarea copiilor în sistemul de învățământ românesc, după ce  au învățat în străinătate, despre cauzele tulburărilor de comportament  care apar la copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate, despre reprezentarea legală a copilului rămas în țară, vor fi prezentate cazuri de succes ale echipelor mobile care lucrează cu copiii rămași acasă, vor fi prezenți reprezentanți și specialiști din instituții și organizații partenere, profesori, specialiști în științele educației, psihologi, asistenți sociali, părinți și copii, familii care s-au întors definitiv și își doresc ca ai lor copii să învețe în  România.

Organizația „Salvați Copiii” din Suceava va prezenta modul în care se poate obține reprezentarea legală a copilului rămas acasă, precum și proiect în derulare,

Un Ghid pentru părinții plecați în străinătate, lucrat de specialiștii din cadrul DGASPC Suceava, va fi înmânat fiecărui participant la întâlnire și în special familiilor participante,

Vor fi prezenți specialiști de la CJRAE și reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean, precum și reprezentanți ai Consiliului Județean al Elevilor care vor prezenta situația elevilor cu părinți plecați în străinătate dar și a elevilor care se reîntorc în învățământul românesc: situații, provocări, instrumente și modalități de reintegrare etc.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.