Este cunoscut faptul că senatoarea PNL Steliana Miron a înaintat o serie de propuneri privitoare la taxarea cu 85% a veniturilor obţinute de recuperatori din executarea creanţelor cesionate de bănci. Astfel, Miron a provocat dezbateri intense în Senatul României.

Comisia de Buget-Finanţe a dezbătut în această săptămână proiectul propus de Steliana Miron, dar nu s-a ajuns la nici un consens. Pe lângă propunerea iniţială, de impozitare cu 85% a veniturilor, au mai fost propuse alte două soluţii. Prima dintre ele se referă la o taxare progresivă, iar a doua spune că firmele care au cumpărat creanţele să nu poată obţine mai mult de 100% din valoarea investită.

„În acest moment, suma pe care aceste firme de recuperare o pot câştiga este şi de 2.000% din banii investiţi iniţial, ori acest lucru este de neacceptat. La discuţia de marţi au fost prezenţi şi reprezentanţi ai băncilor care s-au opus categoric oricărei schimbări a legislaţiei actuale, precizând că actualul sistem de impozitare de 16% este unul corect”, a spus senatoarea Steliana Miron.

În ciuda discuțiilor din Senat, nu s-a ajuns la nici un consens, iar noi amendamente vor fi depuse în perioada următoare pentru a fi discutate în Comisia Juridică din Senat.

Steliana Miron este de părere că legea în domeniul impozitării creanţelor cesionate de bănci pune o presiune socială fantastică asupra populaţiei, iar oamenii nu trebuie lăsaţi de izbelişte, singuri în faţa unor coloşi cum sunt băncile.

„Nimeni nu împiedică banca să facă executarea silită a clienţilor săi rău-platnici. Dacă banca este obligată să respecte o anumită procedură prealabilă, băieții deştepţi de cesiuni nu au aceeaşi obligaţie. Practic, astăzi băncile îşi sacrifică clienţii aflaţi în incapacitate de plată în beneficiul imediat al cesionarilor de creanţe bancare, aceste IFN-uri care funcţionează similar cu o societate cu răspundere limitată”, a arătat senatoarea liberală de Suceava.

Potrivit parlamentarului sucevean, în situaţia ingrată de a fi executaţi de aceşti recuperatori se află circa 3,5 milioane de români.

„Ar fi o palmă dată acestor instituţii nebancare ce vor avea profituri sensibil mai scăzute şi nu vor mai putea teroriza familiile românilor cu datorii. În momentul de faţă, aproape 30% din populaţia activă, care ar putea aduce plusvaloare, este împinsă în prăpastie, devenind o problemă socială, naţională a României. Într-o perioadă de criză excepţională trebuie să luăm măsuri excepţionale, în favoarea tuturor partenerilor serioşi şi nu în beneficiul profitorilor”, a conchis Steliana Miron.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.