Aproape 20.000 de persoane sunt înregistrate la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Drepturilor Copilului Suceava, ca suferind de o anumită formă de handicap. Aici vorbim doar de persoanele adulte, fără a lua în calcul și numărul minorilor.

Dintre aceștia, nu mai puțin de 8.319 adulți suferă de o formă de handicap gravă, în timp ce mai multe de 10.000 de persoane sunt înregistrate ca având o formă de handicap accentuat. Doar puțin sub 900 de persoane suferă de forme medii și ușoare de handicap.

Persoanele înregistrate nu suferă numai de forme de handicap fizic. Mai bine zis, doar 4.528 de suceveni suferă de o anumită formă de handicap fizic, în timp ce 2.356 de adulți suferă de handicap somatic, iar alți 4.471 au un handicap mental. Statistica îngrijorătoare nu se oprește aici. Cei de la DGASPC Suceava afirmă că mai au în vedere și alți 548 de adulți care suferă de un handicap auditiv, la care se mai adaugă alte aproape 3.500 de persoane care au dizabilități psihice sau asociate.

Din cei peste 600.000 de locuitori ai județului 123 de persoane sunt afectate de virusul HIV/SIDA. Partea bună a informării oficiale DGASPC Suceava este că în subordinea instituției există și centre de recuperare pentru cei care suferă de pe urma acestor forme de handicap, ori care trec prin traume psihice. Astfel, adulții suferinzi pot cere ajutor de la cinci centre de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică și două centre de recuperare și reabilitare dedicate persoanelor cu handicap. De asemenea, instituția mai are în subordine și o locuință maxim protejată, pentru cazurile speciale. Conform informării instituției județene sucevene, în ultimii 5 ani numărul celor care au beneficiat de îngrijire și asistență de specialitate în centrele specializate a sporit de la 830 la 866 de persoane. Pentru ca aceste persoane, precum și altele care vor fi înregistrate la DGASPC Suceava să fie bine îngrijite, instituția a beneficiat de fonduri cu o valoare totală de 938.56 milioane de lei. Cu acești bani s-au asigurat indemnizațiile de handicap, indemnizațiile pentru însoțitori și bugetul complementar pentru adulții și copiii cu handicap. De asemenea, banii au ajuns și pentru acoperirea cheltuielilor cu alocațiile de hrană pentru copiii cu HIV/SIDA, transmiterea drepturilor; 8.99 milioane de lei cu transportul interurban, precum și 1.88 milioane de lei cu dobânzi la credite.

Toate acestea în speranța că cei sufeirnzi vor avea un trai mai apropiat de cel normal.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.