Joi, 23 aprilie, Muzeul Tradiţiilor şi Obiceiurilor Populare din Gura Humorului a fost gazda manifestării itinerante Dialogul Artelor, prilej cu care expozanţii şi ceilalţi artişti care constituie temelia acestei mişcări i-au putut întâlni pe exponenţii artiştilor din zona Humorului.

O sală plină de oameni de cultură şi apropiaţi ai mişcării culturale bucovinene i-a întâmpinat pe oaspeţi, primarul Marius Ursaciuc şi directorul Centrului Cultural Local Mihai Mardare fiind însoţiţi la eveniment de figuri marcante ale culturii din Gura Humorului.
Au fost atât de mulţi artişti, poeţi şi scriitori de o parte şi de alta a microfonului, că simpla lor înşiruire ar depăşi cu siguranţă spaţiul alocat acestui articol care, în final, ar fi mai mult despre cine a fost decât despre ce a fost, iar eu prefer să vă povestesc exact asta. La început a fost deschiderea în care dl Ursaciuc a făcut o inspirată trecere spre conţintul evenimentului, apoi d-na Carmen Veronica Steiciuc a început derularea programului cu un invitat din sală, scriitorul Nicolae Dărămuş şi de aici totul a mers din ce în ce mai bine.
Călin Brăteanu s-a ocupat de partea muzical artistică, invitaţii săi, atât Constantin Irimia cât mai ales ansamblul Ciutura din Băişeşti condus de prof. Ilica Ioan constituind momente de respiro între dizertaţiile participanţilor.
Dacă Radu Bercea s-a mulţumit să privească din sală, organizatorii au insistat ca Sorin Poclitaru şi Constantin Moldovan să recite din creaţiile lor iar scriitorul Georghe Solcanu să anime publicul cu un moment teatral. Simpla desfăşurare a evenimentului în muzeu a adus o notă deosebită prin prezenţa picturilor de pereţi şi a materialelor etnografice din jur.
Mă gândesc că asemenea manifestări itinerante au ca scop atât lansări de carte de etnografie şi folclor cât şi popularizarea culturii bucovinene, fiecare dintre ele contribuind la o împletire între academic şi popular, între cult şi tradiţional care nu poate fi decât benefică pentru revigorarea culturii bucovinene.

Comentarii Facebook

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.