Dificultăți de respirație, oboseală rapidă și accentuată, dificultăți de adaptare la efort fizic, somnolență și dureri musculare sunt doar câteva dintre urmările unei forme medii sau severe a COVID-19, atrag atenția medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara. Ei spun că sechelele respiratorii pot persista o perioadă îndelungată de timp, de la câteva săptămâni până la câteva luni, iar pacienții care au trecut printr-o formă moderată de boală resimt oboseala luni de zile după boală. Conform medicilor, pentru cei care au avut astfel de forme de COVID sunt obligatorii programele de reabilitare respiratorie.

Dificultățile de respirație, oboseala rapidă și accentuată, dificultățile de adaptare la efort fizic, somnolența, durerile musculare se manifestă în special în cazul pacienților care, din cauza formei medii sau grave de infecție cu SARS-CoV2, au necesitat susținere respiratorie asistată.

Toți cei care acuză asemenea simptome, chiar și după vindecarea de COVID, au fost internați în unitățile sanitare COVID-19, de la câteva zile până la câteva săptămâni. Pacienții în cauză au avut o afectare pulmonară de cel puțin 40 la sută, constatată în urma unei investigații imagistice de tip CT sau low dose CT, spun medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara, într-un comunicat de presă transmis marți.

Ei atrag atenția că sechelele respiratorii pot persista o perioadă îndelungată de timp, de la câteva săptămâni până la câteva luni, iar în cazul în care pacientul nu urmează un program complex de recuperare, scăderea capacității respiratorii se poate accentua ducând la o alterare a calității vieții.

Specialiștii spitalului din Timișoara anunță că au inițiat un program prin care pacienții care au avut COVID-19 și au rămas cu dificultăți de respirație pot beneficia de asistență medicală terapeutică pentru recuperarea și îmbunătățirea capacității pulmonare.

“La pacienții post COVID modelul respirator se schimbă. Ei trec de la o respirație normală, eficientă, la una superficială, ineficientă. Ei respiră foarte scurt, ineficient, superficial. Și, atunci, programul de recuperare pentru acești pacienți va începe cu o reeducare respiratorie. Deci, învățăm pacientul cum să respire corect. Programele de reabilitare respiratorie includ exerciții de forță, de anduranță și exerciții de gimnastică respiratorie”, spune asist. univ. asociat dr.Alexandru Crișan, kinetoterapeut Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeș Timișoara.

Procesul de reabilitare a pacienților cu forme medii sau grave de COVID-19, cu afectare pulmonară ridicată, presupune o serie de programe personalizate, în funcție de problemele fiecărui pacient, iar programele de recuperare fizică pot dura între două și patru săptămâni, în funcție de pacient.

“Toți pacienții care au trecut printr-o formă moderată de boală resimt oboseala luni de zile după boală. Ei spun că nu mai pot urca scările ca înainte, nu mai pot avea aceleași activități de zi cu zi ca înainte și atunci pacienții trebuie să facă aceste exerciții de recuperare respiratorie”, afirmă dr Alexandru Crisan.

Specialiștii Compartimentului de Recuperare Medicală Respiratorie de la spitalul din Timișoara susțin că pacienții vindecați de formele moderate sau severe de coronavirus care acceptă să intre în aceste programe de reabilitare pulmonară sunt evaluați clinic, funcțional și biologic. Totodată, li se face un examen imagistic pentru a se vedea aspectul radiologic al leziunilor pulmonare post COVID-19, posibil fibrotice.

Potrivit medicilor, recuperarea respiratorie este un proces de durată care nu poate fi realizat decât într-un centru specializat.

“În urma acestui program de reabilitare, scade și necesarul de ajutor de oxigen suplimentar. Dacă inițial un pacient are nevoie de 30 de litri, după recuperarea respiratorie poate ajunge la 10 litri sau chiar 5 litri necesar de oxigen, ce poate fi asigurat cu ajutorul unui concentrator de oxigen pe care poate să îl folosească acasă”, precizează asis. univ dr. Camelia Corina Pescaru, medic specialist pneumolog, coordonator Compartiment Recuperare Medicală Respiratorie Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeș Timișoara.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.