Directorul Termica, Ovidiu Dumitrescu, a sesizat faptul că digul de pe râul Suceava este erodat de ape şi slăbit în dreptul depozitului de reziduuri de ardere de la Centrala Electrică de Termoficare.

Potrivit lui Dumitrescu, a fost întocmit un proiect de refacere a digului din zona cu pricina, valoarea investiţiei ridicându-se la 2,8 milioane de lei. Totuși, aceeași sursă afirmă că nu există această sumă, care este necesară pentru ca lucrarea de protejare a depozitului să fie făcut, după arderea huilei.

„Există un punct slab pe digul din dreptul depozitului de zgură şi cenuşă. Acesta a apărut încă din urmă cu vreo doi ani, în timpul ultimelor inundaţii”, a declarat responsabilul sucevean, în cadrul video-conferinţei de la sediul Prefecturii Suceava.

Potrivit Agenţiei pentru Protecţia Mediului, pe malul Sucevei sunt depozitate peste 4 milioane de tone de reziduuri din ardere. În 2007, Termica a întocmit un studiu de fezabilitate pentru înlăturarea pericolului pe care îl reprezintă zgura şi cenuşa de pe malul râului Suceava.

„Există documentaţie, autorizaţie de construire, numai bani nu sunt. Ca atare, lucrările nu sunt efectuate”, a precizat şeful producătorului, furnizorului şi distribuitorului de agent termic. Ovidiu Dumitrescu a precizat că proiectul aparține de Termica, însă, între timp, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat câştig de cauză Primăriei, iar cele circa 156 de hectare de terenuri aferente obiectivului din Lunca Sucevei, au fost date în proprietatea municipiului Suceava.

În următorul interval de timp, obligatorie este sistarea depozitării, acoperirea depozitelor cu pământ şi înierbarea întinderilor cu reziduuri rezultate din procesul de ardere al cărbunelui, în scopul producerii energiei electrice şi energiei termice.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.