Intenţia Rusiei de a invada Ucraina era deja cunoscută de serviciile secrete occidentale încă din vara anului 2021, susţine un oficial al serviciilor citat de BBC Ucraina.

Acesta explică: „În vară, am văzut un mic grup de înalţi oficiali ruşi care plănuiau o invazie pe scară largă. De obicei, serviciile secrete nu-şi dezvăluie datele, dar pe măsură ce invazia se apropia, ofiţerii de informaţii occidentali au luat o decizie fără precedent: să spună lumii ce ştiau”.

Potrivit BBC Ucraina, „cu câteva luni mai devreme, serviciile au tras un semnal de alarmă şi au încercat să oprească războiul, a cărui amploare fusese confirmată în mod repetat”, a spus sursa. „Colectarea şi analiza datelor a fost o sarcină comună a Statelor Unite şi a Regatului Unit. Originea exactă a informaţiilor rămâne secretă, dar oficialii susţin că au obţinut-o din diverse surse”, mai spune BBC.

Timp de săptămâni, în februarie, un mic grup de ofiţeri de informaţii făceau noaptea albă. Ei văzuseră informaţiile prezicând un război şi ştiau că dacă Rusia va invada cu adevărat Ucraina, acesta va începe la primele ore ale dimineţii, informează adevarul.ro.

Dar când vestea a venit în sfârşit, pe 24 februarie, încă părea ireal. „Mi-a fost greu să cred că se întâmplă până când m-am trezit devreme în acea dimineaţă şi am pornit radioul”. Luni de zile au tras un semnal de alarmă. „În ziua aceea, oamenii cu care a relaţionat au trecut de la „De ce eşti atât de isteric?” la „De ce nu ai fost mai isteric?”, spune oficialul. Nu a fost nicio satisfacţie să ţi se dovedească că ai avut dreptate, adaugă un alt oficial de informaţii. Dar cel puţin au simţit că au încercat să oprească un război despre a cărui amploare au avertizat de luni de zile.

În perioada premergătoare războiului şi săptămânile de după începerea acestuia, serviciile de informaţii americane şi britanice au făcut publice unele dintre cele mai bine păstrate secrete strânse de ei, ca parte a unei campanii fără precedent. Timp de decenii, secretele au fost, în general ceva de împărtăşit cu cât mai puţini. Dar a fost luată decizia ca lumea întreagă să ştie despre asta. Aceasta nu numai că a marcat o schimbare dramatică în modul în care operaseră serviciile secrete occidentale, ci a însemnat şi confruntarea cu moştenirea dureroasă a invaziei Irakului.

Primele semne ale intenţiilor Rusiei

Primele semne ale intenţiilor Rusiei au venit acum un an. Informaţiile provenind imaginile din satelit au indicat o acumulare de trupe ruseşti în apropierea Ucrainei. Dar analiştii au înţeles puţin despre adevăratele intenţii ale Moscovei. Totul s-a schimbat la jumătatea anului 2021. „Din vară am văzut un mic grup de oameni de rang înalt din Rusia care plănuiau o invazie militară completă a întregii ţări”, explică un oficial al serviciilor secrete occidentale. Colectarea de informaţii şi analiza a fost o afacere comună SUA-Marea Britanie, spun cei implicaţi – unul numind-o o operaţiune „de familie”. Nu a existat un singur moment de înţelegere, ci mai degrabă o imagine care a devenit din ce în ce mai clară odată cu trecerea timpului. Provenienţa exactă a informaţiilor rămâne secretă – oficialii sugerează că provine din mai multe surse. Dar a oferit o imagine care a continuat să se dezvolte pe măsură ce Londra şi Washington au văzut că planurile de invazie erau finalizate.

Citește articolul integral pe adevarul.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.