Directorul ACET Suceava, Ștefan Groza, a declarat miercuri, 28 august, în cadrul unei conferințe de presă, că proiectul de 275 de milioane de euro privind dezvoltarea rețelelor de apă și apă uzată în 14 localități din județ intră în linie dreaptă. Potrivit acestuia, proiectul presupune dezvoltarea rețelelor de alimentare cu apă și canalizare, construirea stațiilor de captare și tratare a apei, precum și construirea stațiilor de epurare. Acest proiect presupune investiții în municipiile Suceava, Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc, Rădăuți și Vatra Dornei, în orașele Vicovu de Sus, Siret, Salcea și Dolhasca și în comunele Marginea, Șcheia, Sucevița, Putna și Mitocu Dragomirnei.
La conferința de presă au participat și reprezentanții constructorilor, ai firmei de consultanță și ai celor 14 primării, dar și vicepreședintele Consiliului Județean, Vasile Tofan, în calitate de președinte al Asociației Județene de Apă și Canalizare.
„Va crește gradul de conectare a consumatorilor la aceste servicii esențiale pentru starea de sănătate a locuitorilor județului Suceava, având în vedere că, în prezent, peste jumătate din populația județului nu are acces la aceste servicii, așa cum cer normele europene de sănătate și cum ar fi firesc să se întâmple în fiecare localitate a județului”, a spus Ștefan Groza, directorul ACET Suceava.
Trebuie spus că proiectul se implementează cu fonduri europene în două etape prima fiind finanțată prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) care s-a încheiat iar a doua prin Programul Dezvoltare Durabilă 2021-2027 și este cofinanțată din Fondul European de Dezvoltare Regională. Potrivit raportului prezentat de inginerul Radu Chisăliță, director POIM ACET SA, în cadrul investiției vor fi semnate 42 de contracte din care 30 de execuție lucrări, 9 de furnizare de echipamente și 3 de servicii. Până acum au fost parafate 31 de contracte. Gradul fizic de realizare a lucrărilor per total proiect este în prezent de 15% cu mențiunea că unele lucrări au grad de execuție 0% cum este cazul de la Suceava sau de 69% cum e cazul de la Siret. Constantin Alexandrescu, directorul firmei de consultanță EPTISA a subliniat la rându-i complexitatea proiectului arătând că în final vor fi instalate 720 de km de conducte de apă și canalizare.
În urma acestei investiției vor fi 43.000 de gospodării noi branșate la apă și canalizare, iar gradul de conectare în aceste aglomerări va ajunge la 98%.
În ceea ce privește seceta accentuată din ultimii ani, care afectează volumul de apă, Ștefan Groza a precizat că în prezent au fost semnalate probleme de alimentare cu apă a populației doar în orașele Solca, Liteni și Salcea.
„Din fericire, noi în județul Suceava, cu excepția localităților Solca, Liteni și Salcea, unde seceta provoacă probleme de alimentare cu apă a populației, nu ne confruntăm cu probleme. Cred că, pe viitor, un sistem regional de distribuție a apei, dintr-o sursă cum este cea de la Berchișești, care are apă de calitate și în cantitate suficientă, ar trebui să furnizeze acest serviciu și în alte localități. Primarii și reprezentanții UAT-urilor sunt deschiși la această colaborare. De asemenea, cred că ar trebui revizuită strategia de dezvoltare a acestor servicii la nivelul județului Suceava. În cadrul proiectului se lucrează la așa-zisul master-plan, respectiv se face o radiografie a situației la zi și se lucrează la măsurile ce trebuiesc propuse, implementate și finanțate”, a explicat Groza.
De altfel, directorul operatorului regional de apă și canalizare din județul Suceava a precizat că un alt aspect al programului vizează reducerea pierderilor înregistrate.
„Reducerea pierderilor se poate face prin înlocuirea sistemelor vechi, pentru că, în momentul de față, noi operăm pe un sistem care, în proporție de 70%, dispune de conducte ce depășesc 60 – 70 de ani și care au durata de viață depășită. Astfel, trebuie înlocuite cu conducte noi, fără pierderi. În același timp, este foarte important să fie înlocuite și branșamentele vechi, întrucât am constatat că o pierdere dintr-o conductă poate să fie mai mică, decât 40 – 50 de pierderi sistematice pe la branșamente, ca valoare și ca importanță”, a mai spus Ștefan Groza.
Scoateti FOSILA ASTA CARNIVORA la pensie! a putrezit scaunul de sub sezutul lui, sa ne exprimam cat de cat politicos ! Numai pe smenuri a fost toata viata lui ! Impreuna cu OA KA – KA. De ce cei din SRI Suceava nu se ocupa de oamenii lui flutur, in mod profesionist ???