Principala cale de intrare  în județul Suceava este  aeroportul Stefan cel Mare Salcea, dar de asemenea, mulți călători revin pe plaiurile natale și pe cale terestra. În total, de la începutul lunii decembrie, 12.949 persoane au fost carantinate după intrarea în România, pe cale terestră ori aeriană, în comparație cu 5062 în octombrie și 6493 în noiembrie a.c.

De exemplu, numai în ziua precedentă (21.dec.2021) 2.148  suceveni  au fost carantinați după revenirea în țară  pentru că nu erau vaccinati anti Covid-19 sau nu aveau test PCR negativ. In cursul zilei de ieri dintr-un total de  24 persoane confirmate SarsCov2,  5 persoane erau carantinate deoarece aveau  istoric de calatorie in tari din Europa (Olanda, Anglia, Belgia si Austria) și nici una din aceste 5 persoane pozitive  nu era vaccinata.

„În centrul de vaccinare deschis la aeroportul Salcea, unde se folosește vaccinul de la Johnson & Johnson (doza unica), doar 3 persoane s-au vaccinat, în ultimele  24 ore. Aceasta  arată interesul foarte scăzut pentru vaccinare al persoanelor nevaccinate și carantinate. Cel mai demoralizator aspect pentru angajații DSP Suceava  care asigură triajul epidemiologic în aeroport  este faptul că sunt agresati verbal, jigniti si scuipați de către cetățenii care sunt carantinați. Încontinuu trebuie solicitată prezența  poliției de frontieră în  centrul de triaj.

Personalul din DSP Suceava care asigură triajul epidemiologic este constituit dintr-un număr de 16 asistenți medicali, care fac ture prin rotatie (uneori si 14 ore/zi) în condițiile în care sosesc zilnic  peste 1000 călători. Cadrele sanitare  fac eforturi extrem de mari şi deoarece sunt atat de multe persoane care sosesc fie nevaccinate, fie netestate, lucrul acesta îngreunează foarte mult traficul şi intrarea pe teritoriul naţional şi generează foarte multe decizii de intrare în carantină. Înţelegem nerăbdarea şi nervozitatea unora, dar prezentarea dovezii de vaccinare, de testare sau a trecerii prin boala  ar simplifica mult situatia  la intrarea în România. Acest lucrul este solicitat si respectat  la intrarea  în ţările din vestul Europei, dar în mod paradoxal, cetatenii romani nu îl respecta, atunci când se întorc acasa, spre protectia familiilor si a celor dragi”, a precizat directorul DSP Suceava, Olivia Ioana Vlad.

DSP Suceava solicită populației judetului ca împreună să dăm dovada de responsabilitate si solidaritate. Chiar dacă zilele acestea incidența pare liniștitoare, specialiștii în epidemiologie nu pun la îndoială apariția unui nou val Covid-19, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus declarând recent ca „Varianta Omicron se răspândeşte într-un ritm pe care nu l-am văzut până acum la nici o altă variantă. Chiar dacă Omicron provoacă forme ale bolii mai puţin grave, numărul cazurilor ar putea copleşi din nou sistemele de sănătate”.

DSP Suceava recomandă tuturor concetățenilor să se informeze despre situația epidemiologică la zi din surse oficiale și să opteze pentru consilierea medicilor specialiști sau de familie în vederea vaccinării împotriva Covid-19.

Pentru stăpânirea pandemiei, este imperios necesar ca vaccinarea să fie  însoțită de celelalte  instrumente anti Covid-19 existente, precum purtarea măştilor, aerisirea cu regularitate a încăperilor şi respectarea distanţării sociale.

 

3 Responses

 1. Mihai

  DSP ar da un mai bun semnal dacă ar vorbi mai puțin în numele OMS și ar da mai multă încredere populației facă ar comunica că în spitale se aplica scheme de tratament pentru salvarea pacienților cu Covid chiar cu medicamente existente așa cum o fac alti medici în lumea asta. DSP nu este responsabil pentru incapacitatea guvernanților de găsirea măsurilor de combatere a pandemiei

  Răspunde
 2. Jhonny Peligro

  DSP-ul vostru ar trebui sa se duca la dracu,pt ca sunteți niște handicapați mintali care duceți jocul guvernului..eu unul nu ca v-as fi scuipat..as fi dat foc la cutia vostra de rahat sau baraca care o aveți.. asa zisul punct DSP..Cum puteți face asa ceva..sa băgați în arest condiționat, ca, cam asa se numește carantinarea vostra..Pușcărie în casa proprie..din moment ce mulți vin cu teste PCR din afară, sau antigen..Si voi ai închideți în casele lor departe de familiile lor..în prag de Crăciun..Unde pula mea e moralitatea voastră..Deci în concluzie..Sa va futa maidanezii și sa dea domnul ca focul sfânt sa se abata pe toate punctele DSP din tara și sa ardeți ca Satana..În IAD cu voi..😡😡😡🤮🤮🤮..Sa-mi bag pula in Uniunea voastră europeana și în târfa de Ursula..
  Întotdeauna vom trai după legile noastre nu după ale voastre..

  Răspunde
 3. Ionut

  Spuneti ca cetateni care intra in tara si daca ar prezenta test pcr ar fi mai usor , usor pe naiba ca cu tot cu test tot te baga in carantina de ce ? Cineva cu test pcr sigur nu are covid dar unu cu vaccin si nam nimic cu ei , poate sa aiba virusul si sa al raspandeasca si el nu face carantina .Daca nu stiati in portugalia daca vrei sa intri chiar daca esti vaccinat ati trebe test si cine are test nu face carantina la voi cu tot cu test tre sa faci carantina lege de kkt de roman calic 🤮🤮🤮🤮🤮

  Răspunde

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.