Moment important al Opozitiei. PNL depune, vineri, motiunea de cenzura. Ionut Stroe a explicat, pentru dcnews.ro, ce semnificatie spera ca va avea miscarea liberalilor si care sunt pasi pe care-i va urma partidul in cele doua situatii posibile.

Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii, iar Camera Deputaţilor și Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Câte semnături a strâns PNL până acum?

Ionuț Stroe: Este un proces în curs, de consultare cu grupurile parlamentre partenere în acest demers, la finalul căruia vom avea un rezultat clar. Moțiunea va fi depusă cu siguranță la termenul anunțat, 5 iunie, când vom oferi public și lista semnatarilor.

De sprijinul căror grupuri parlamentare v-ați bucurat?

Ionuț Stroe: Suntem deschiși tuturor parlamentarilor care consideră că guvernul Ponta trebuie să își termine mandatul imediat. Vom anunța la depunerea semnăturilor în ce mod s-au implicat alte grupuri.

Inițierea moțiunii are nevoie de semnăturile a o pătrime din numărul parlamentarilor, retragerea încrederii acordate de Parlament Guvernului are nevoie de majoritate. Aveți asigurată, din negocierile purtate, această majoritate?

Ionuț Stroe: Discuția despre majoritate e importantă dar este în al doilea plan. Principala preocupare este să dăm un semnal despre abuzul de putere al Guvernului Ponta care refuză atât dreptul la vot al românilor și cât și organizarea de alegeri parțiale; să dăm un semnal că partidul pe care domnul Ponta îl conduce se opune dorinței majorității românilor de a fi introdus votul prin corespondență. Opoziția are în primul rând rolul de a aduce astfel de subiecte în prim-plan, de a le sublinia importanța. PNL crede că tema moțiunii este de nerefuzat pentru orice parlamentar și că fiecare are de ales dacă susține dreptul de vot al românilor sau, de cealaltă parte, un guvern autoritarist, dornic doar să-și apare prin mijloace abuzive administrative si legislative, scaunul și interesele politice.

Care sunt pași pe care-i veți urma dacă trece moțiunea de cenzură?

Ionuț Stroe: PNL a făcut deja primul pas prezentând public un program de guvernare la care au lucrat sute de oameni din partid și din afara lui, asupra căruia au oferit puncte de vedere specialiști din toate domeniile. Dacă moțiunea întrunește o majoritate, PNL va forma o majoritate în jurul acestui program pentru reclădirea României. Putem guverna de a doua zi fără probleme. Și cu siguranță va fi un guvern realizat în parteneriat cu președintele Iohannis, pe agenda de reformă a României dorită de români în noiembrie 2014 și blocată zi de zi de atunci de actuala guvernare.

Ce veți face dacă va fi un eșec?

Ionuț Stroe: În orice situație PNL va continua să promoveze proiecte de pe agenda de reformă: fie că e vorba de votul prin corespondență, fie că e vorba de legi pentru integritate, educație, justiție, economie sau pentru altele. PNL este partidul reformei, în timp ce PSD este un partid al eternei reîntoarcerii în trecut. Nu vom înceta să oferim soluțiile liberale pentru problemele de astăzi și să demonstrăm că putem, în viitorul apropiat, să reclădim Romania prin lucruri bine facute într-o viitoare guvernare modernă în interesul românilor. Ne vom opune de asemenea fără încetare derapajelor anti-democratice ale PSD și ale aliaților săi în acest mod de a face politică.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.