Ar urma să fie modificat pragul de infectări de 6 la mie până la care puteau funcționa fizic până acum școlile, au precizat surse guvernamentale pentru PS News. Propunerea ar fi venit chiar de la ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a explicat recent că va trebui anunțată până vineri o eventuală decizie de schimbare a scenariilor de funcționare a activității didactice. În prezent, în localitățile în care rata de infectare trece de pragul de 6 la mie, mai rămân deschise doar creșele, grădinițele și unitățile de învățământ special, iar școlile trec la sistemul de predare online.

„Vreau să vă spun, separat sau nu de acest lucru, că vom avea pe parcursul zilei de astăzi discuții cu toți cei îndreptățiți să se pronunțe asupra acestui echilibru, risc gestionabil versus beneficii. Mai exact, este vorba despre dorința de consolidare a unui numitor comun cu privire la modul de funcționare a școlilor. La acest moment, regula este clară, în localitățile în care se depășește rata de infectare de 6 la mie la nivelul zilei de vineri, zi de referință, școlile ar urma să treacă în online, cu excepția școlilor speciale, grădinițele și creșele urmând să rămână deschise.

Primim foarte multe solicitări în acest sens, sunt convins că toți cei îndreptățiți să se pronunțe vor căuta acel numitor comun în interesul elevilor, atât din perspectivă educațională, cât și din perspectivă sanitară. Până vineri, așa cum am anunțat deja, va trebui să anunțăm cât se poate de clar, pentru că vineri este ziua în care anunțăm scenariul pentru săptămâna următoare, care sunt regulile, dacă rămânem pe aceleași reguli sau dacă, așa cum ne dorim noi, cei din Educație, dacă cei din domeniul sanitar sunt de acord, vom putea să menținem, pe modelul grădinițelor, și școlile deschise până la apariția unui număr de cazuri”, a declarat ministrul Educației.

Cele mai multe state europene, spune Sorin Cîmpeanu, aplică principiul „școlile se închid ultimele și se deschid primele”.

„Aș vrea să vă spun că ieri am primit și o informare de la reprezentanța noastră a României la Bruxelles, prin care am analizat deciziile luate în toate celelalte state europene cu privire la modul de funcționare a școlilor. Cele mai multe state aplică principiul «școlile se închid ultimele și se deschid primele». Toate acestea se vor putea face doar dacă înțelegem necesitatea și importanța vaccinării”, a adăugat oficialul.

În ultimele 24 de ore a fost raportat cel mai mare număr de cazuri noi de COVID-19 de la începutul pandemiei. Astfel, 11.049 de infectări au fost raportate de autorități, recordul anterior fiind de 10.269 de cazuri, pe 18 noiembrie 2020. De asemenea, au murit 208 persoane infectate cu coronavirus, în timp ce la ATI sunt 1.227 de pacienți cu COVID-19, relatează psnews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.