Poșta Română, unul dintre cei mai mari angajatori locali, cu peste 25.000 de salariați, va disponibiliza în cursul acestui an cel puțin 21% din personalul funcțional-administrativ și cel de conducere, potrivit informațiilor Profit.ro.

Șeful companiei, Horia Grigorescu, a transmis o informare către toți directorii și le-a cerut, pe fondul necesității optimizării organizatorice, eficientizării activității, dar și al reducerii prestațiilor din ultimii ani, să propună lista posturilor care vor fi desființate.

Până la data de 26 februarie 2021 urmează să realizați o analiză a activității desfășurate în cadrul structurii pe care o conduceți, în raport de volumul efectiv al activității, corelat cu repartizarea specifică, în urma căreia veți depune la Direcția Resurse Umane o listă care să cuprindă, evidențiate separat, denumirea și numărul de posturi vacante din categoria personal funcțional-administrativ și personal de conducere, precum și denumirea și numărul de posturi ocupate din categoria personal funcțional-administrativ și personal de conducere, pe care le propuneți pentru desființare. În vederea optimizării organizatorice și redresării/eficientizării aspectelor economice precizate mai sus, numărul de posturi ocupate, din cele două categorii indicate, pe care le veți propune spre desființare va reprezenta un minim de 21% din numărul total de posturi ocupate de către personalul funcțional-administrativ și cel de conducere, aferent structurii pe care o conduceți/coordonați„, se arată în mesajul directorului general, Horia Grigorescu, obținut de Profit.ro.

El spune că viitoarele disponibilizări de personal sunt efectul tendinței de scădere a activității în ultimii ani la majoritatea serviciilor furnizate către clienți, pe fondul înlocuirii prestațiilor tradiționale cu servicii electronice, dar și al concurenței puternice pe segmentele de curierat express și coletărie, servicii financiare și cash collection, precum și al influenței pandemiei de Covid-19 și efectele acesteia asupra modificării comportamentului de cumpărare.

În plus, măsura este determinată de procesele investiționale în curs/demarate care vizează digitalizarea și informatizarea fluxurilor administrative, necesitatea eficientizării activității administrative în cadrul Poștei Române și implementarea în curs sau realizată a fluxurilor IT pe anumite segmente ale activității administrative. Disponibilizări masive au mai fost operate de Poșta Română în toamna anului 2013, când au fost concediați 3.650 de angajați, dintr-un total atunci de peste 32.000.

În cursul anului 2019, numărul mediu de salariați ai Poștei Române a fost de 23.191 de persoane, de la 23.404 de persoane în 2018, conform termene.ro. Conform bugetului de venituri și cheltuieli al companiei pentru anul trecut, aprobat în aprilie 2020, numărul mediu de angajați a fost estimat la 23.360, urmând să ajungă în decembrie 2020 la 25.100.

Veniturile totale ale companiei au fost previzionate la 1,421 miliarde de lei, iar rezultatul net al activității, la 37,27 milioane de lei. Datele la 6 luni 2020, cele mai recente, arată o scădere puternică a profitului net, la 1,6 milioane de lei, de la 29,4 milioane de lei în iunie 2019. Veniturile totale au scăzut cu aproape 2 milioane de lei, la 637,86 milioane de lei, în timp ce cheltuielile totale au avansat cu aproape 32 milioane de lei, la 635,89 milioane de lei. Numărul de salariați a urcat în schimb de la 24.834 persoane, la 30 iunie 2019, la 25.103 angajați, la 30 iunie 2020.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.