Centrul filantropic „Sfântul Vasile cel Mare” din Valea Putnei, comuna Pojorîta, care funcționează de câțiva ani buni în ilegalitate, nu a fost un motiv destul de bun pentru ca instituțiile din județ să își facă treaba.

valea-putnei-2Centrul filantropic a fost ridicat în anul 2004, însă a fost inaugurat în octombrie 2011: cu pâine și sare, ștergare țesute și politicieni alături. Niciun politician prezent însă atunci nu s-a gândit dacă acest centru a fost construit legal. Mai mult decât atât, mai apoi, unii dintre ei au fost cei care au încercat să acopere ilegalitățile, chiar dacă atunci au bătut din palme și au ținut discursuri de felicitare.

Ilegalitățile, în ordinea întâmplării lor

Pe data de 11 septembrie 2003, preotul Luca Constantin obținea de la Primăria Pojorîta o autorizație de construire pentru „construcția unei clădiri cu funcții religioase”, termenul de valabilitate al autorizației fiind de 12 luni de la data emiterii. Dovadă că în ţara orbilor, chiorul este împărat, pe data de 28.12.2011, preotul Luca Constantin, obținea de la Primăria Pojorîta certificatul de urbanism pentru construirea clădirii cu același nume. Cu alte cuvinte, deși, certificatul de urbanism ar fi trebuit să existe la începerea lucrărilor, preotul de la Valea Putnei și-a permis să facă rost de el, după 8 ani de când clădirea era începută și la o lună după ce clădirea era inaugurată, după cum spuneam, cu pâine și sare.

Și mai grav decât atât este faptul că, atât autorizația de construire, cât și certificatul de urbanism, au avut valabilitate un an de zile, iar de atunci, nimeni nu s-a mai deranjat să le prelungească, ceea ce înseamnă că în acest moment clădirea respectivă nu are nici autorizație de construire, nici certificat de urbanism, dar nici multe alte avize și autorizații.

Ca să demonstreze că face chiar ce vrea, beneficiarul Luca Constantin a pus în funcțiune cele trei nivele ale construcției fără autorizație și avize.

autorizatie cert

Clădirea funcționează astăzi și fără autorizație sanitară

Din evidențele aflate la nivelul Compartimentului Avize / Autorizații sanitare din cadrul Direcției de Sănătate Publică Suceava, pentru centrul de la Valea Putnei rezultă faptul că preotul Luca nu a făcut niciun demers legal în vederea autorizării obiectivului.

„Personalul de specialitate din cadrul instituției noastre a efectuat două controale la Valea Putnei. Cu acest prilej, în anul 2015, au fost constatate o serie de neconformități în ceea ce privește asigurarea circuitelor funcționale pentru alimente, veselă și personal din cadrul blocului alimentar al acestuia. Menționăm că, până la această dată, Parohia Valea Putnei nu a finalizat lucrările de remediere a neconformităților constatate și nu deține autorizația sanitară de funcționare”, se arată în documentul transmis de DSP Suceava.

Clădirea funcționează fără autorizație ISU

Centrul filantropic de la Valea Putnei funcționează astăzi și fără autorizație de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Clădirea deține un singur aviz de securitate la incendiu, care a fost primit în anul 2012. Acest aviz se dă, de regulă, la începerea lucrărilor, însă după ce lucrările au fost recepționate, beneficiarul trebuie să solicite autorizația. Acest lucru nu s-a întâmplat nici până astăzi, în cazul clădirii de la Valea Putnei.

Banul, ochiul dracului și al preotului

Potrivit documentelor oficiale pe care jurnaliștii de investigație de la Suceava Live le dețin, căminul pentru persoane vârstnice nu deține licență de funcționare, iar unitatea de cult nu este acreditată ca și furnizor de servicii sociale.

„Menționăm că, activitatea de acreditare a furnizorilor de servicii sociale precum și licențierea serviciilor sociale se face la Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice”, se arată în document. untitled

Cu alte cuvinte, nicio secundă, preotului de la Valea Putnei nu îi este permis să primească bani de la bătrânii pe care îi are acolo, la fel cum nu îi este permis prin lege să furnizeze niciun serviciu social.

 

Harasim și Flutur, cei doi care au „acoperit” ilegalitățile

Nu mai reprezintă un secret pentru nimeni că, preotul Luca Constantin este, de ani de zile, duhovnicul actualului președinte al Consiliului Județean. Vă mai amintiți probabil de momentul în care, preotul Luca l-a pus pe Flutur lângă Arsenie Boca pe avizier, din dorința de promovare.

De asemenea, nu mai reprezintă niciun secret că, prefectul Constantin Harasim este cel mai ascultător „argat” a lui Flutur.

Drept dovadă, Harasim nu a luat nicio măsura, atunci când Primăria Pojorîta a semnalat ilegalitățile de la Valea Putnei. Mai mult decât atât, Gheorghe Flutur, dar și Harasim, s-au rugat de oameni să tacă din gură, pentru a nu ieși adevărul la iveală. Poate și pentru că și unchiul prefectului Harasim a fost cazat acolo, povestea având un final deloc plăcut.

15631337_1221439177892968_281049448_o

Oamenii care au plecat de acolo ne-au povestit lucruri de-a dreptul înfricoșătoare, lucruri pe care le veți afla și dumneavoastră în curând.

În edițiile viitoare ale ziarului Suceava Live veți afla detalii incendiare și despre „WEGA-MOLD”, fundația care încasează ilegal bani pentru serviciile neautorizate de la Valea Putnei, dar și cum au încercat Flutur și Harasim să acopere ilegalitățile de acolo. De asemenea, avem detalii și despre cum arată o zi din viața unui bătrân de acolo.

Până atunci: Gândul cel bun și spor la lucru instituțiilor abilitate să oprească aceste ilegalități!

 

 

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.