Jurnaliștii de la Antena3 au prezentat duminică seară, în cadrul emisiunii ”Sinteza Zilei”, modul în care a fost adoptată hotărârea de guvern prin care s-a ajuns la organizarea galei Bute.

Modul în care Guvernul Boc a ajuns să propună și să adopte respectiva hotârâre ridică numeroase semne de întrebare, având în vedere că nu au fost respectate anumite prevederi, cum ar fi solicitarea unui aviz de la Consiliul Legislativ, Ministerul Justiției sau cel al Finanțelor, deși legea te obligă în acest sens.

De exemplu, legea privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative precizează următoarele:

Art. 9. – (1) În cazurile prevăzute de lege, în faza de elaborare a proiectelor de acte normative iniţiatorul trebuie să solicite avizul autorităţilor interesate în aplicarea acestora, în funcţie de obiectul reglementării.
(2) După elaborarea lor şi încheierea procedurii de avizare prevăzute la alin. (1), proiectele de legi, propunerile legislative, precum şi proiectele de ordonanţe şi de hotărâri cu caracter normativ ale Guvernului se supun în mod obligatoriu avizării Consiliului Legislativ.
(3) Procedura de avizare şi obiectul avizului Consiliului Legislativ sunt prevăzute în legea sa organică şi în regulamentul său de organizare şi funcţionare.
Avizul Consiliului Legislativ
Art. 10. – (1) Avizul Consiliului Legislativ se formulează şi se transmite în scris. El poate fi: favorabil, favorabil cu obiecţii sau propuneri ori negativ.

Iată relatările Antenei3 despre modul cum a fost adoptat HG-ul care prevedea organizarea Galei Bute:

1. Pe 5 ianuarie 2011, Traian Băsescu, preşedinte la acea dată, participa la şedinţa de guvern ca o formă de presiune asupra întregului cabinet, pentru a accepta toate ilegalităţile şi abuzurile care aveau să urmeze în respectiva şedinţă. Totul avea un singur scop, în mod ilegal, să se adopte un proiect de HG care să-i permită Elenei Udrea să organizeze un eveniment ce ascundea o fraudă uriaşă, susține cei de la Antena 3.

2. Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) privind aprobarea Programului anual de marketing şi promovare turistică şi a Programului anual de dezvoltare a destinaţiilor, formelor şi produselor turistice a fost pe ordinea suplimentară a şedinţei de guvern din 5 ianuarie 2011 şi nu a fost anunţată public, nici înainte de şedinţă, nici după.

3. Când a fost înscris pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern, proiectul nu avea avize de la Ministerul Justiţiei, Ministerul Finanţelor şi Consiliul legislativ.

4. A fost postat pe site-ul Ministerului Dezvoltării (MDRT), pe 5 ianuarie 2011, chipurile pentru dezbatere publică, cu precizarea expresă că cei interesaţi au 10 zile la dispoziţie să comenteze.

Cu toate acestea, în Nota de fundamentare semnată de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, se spune că s-a îndeplinit conform legii procedura dezbaterii publice.

5. Au existat trei note de fundamentare şi două ale proiectului de HG. Prima formă a notei de fundamentare (postată şi pe site la MDRT în ziua aprobării în Guvern) nu conţinea nicio referire la Gala Bute.

Cea de-a doua formă a notei de fundamentare sosită la Guvern şi care avea doar semnătura ministrului Elena Udrea conţinea organizarea unor evenimente, însă fără Gala Bute.

Cea de-a treia formă care conţine şi acele evenimente, şi Gala Bute, este forma finală şi este cea semnată şi de Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei.

6. Proiectul de HG nu conţinea iniţial în Anexă nici Gala Bute, nici celelalte evenimente!

7. Ultima formă a HG conţine în Anexă şi Gala Bute, şi celelate evenimente.

8. Avizul Consiliului Legislativ a fost dat pe data de 7 ianuarie 2011, după adoptarea Hotărârii de Guvern (HG), deși legea precizează foarte clar că acest aviz, pozitiv sau negativ, este obligatoriu, chiar dacă nu se va ține cont de el.

9. Pe 11 ianuarie 2011, MDRT retrimite textul refăcut conform avizului Consiliului Legislativ la Guvern pentru publicare în Monitorul Oficial. HG a fost publicată în Monitorul Oficial pe 14 ianuarie 2011.

10. Guvernul în ansamblul lui încalcă legea în mod repetat în ziua de 5 ianuarie 2011. În prezenţa şi sub presiunea lui Traian Băsescu, pe atunci preşedinte, dar secondat de premiul Emil Boc la acea vreme, sfidează cele mai elementare aparenţe democratice, relatează sursa citată. Spre exemplu, nu există nicio dezbatere publică a acestei hotărâri.

”Putem spune că cei care au semnat și-au asumat(n.r:referindu-se la raspundere penala), dar putem vorbi și de solidaritatea guvernamentală, în ansamblul lui”, a precizat europarlamentarul cu privire la modul în care a fost adoptat acest act normativ și cine sunt cei care vor fi răspunzători.

 

2 3 4

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.