Doi porci mistreți motrți, infectați cu Pestă Porcină Africană au fost identificați în fondul de vânătoare FV 54 Pătrăuți. Potrivit DSVSA Suceava, în urma buletinului de analize din data de 13 ianuarie, s-au aplicat măsuri specifice. Astfel, s-a stabilit zona afectată pe o rază de 13 kilometri, care este compusă din zona afectată cu o rază de opt kilometri formată din localitățile Dragomirna, Călugăreni, Mitocu Dragomirnei, Adâncata, Lipoveni, Pătrăuți, Călinești, Călinești Enache și zona tampon cu o rază de cinci kilometri care cuprinde localitățile Buda, Zvoriștea, Stânca, Șerbănești, Stâncuța, Poiana Slobozia, Mihoveni, Costâna, Părhăuți, Todirești, Sarghiești, Gura Solcii, Slobozia Sucevei, Iacobești, Romanești, Gara, Dănila, Dărmănești, Măriței, Dumbrava, Călinești Vasilache, Șerbăuți, Răuțeni, Zamostea, Cojocăreni, Tautești, iar din județul Botoșani localitățile Vârfu Câmpului și Ionășeni.

„Facem un apel la lucrătorii forestieri să respecte normele sanitare, respectiv să-și spele încălțămintea atunci când ajung acasă pentru a evita infectarea porcilor din gospodărie”, a declarat directorul DSVSA Suceava, medicul veterinar Mihai Voloșeniuc.

DSVSA a informat că fondurile de vânătoare afectate sunt FV 54 Pătrăuți, FV 53 Adâncata, FV 52 Zamostea, FV 51 Șerbăuți, FV 50 Todirești, FV 49 Mihoveni, FV 48 Stroiești, FV 57 Suceava, FV 56 Salcea și FV 55 Mitoc.

Începând cu data de 14 ianuarie echipe mixte formate din medici veterinari și reprezentanți ai primăriilor din zona afectată au început inventarierea tuturor exploatațiilor în care se regăsesc suine.

Pesta porcină africană este o boală infecţioasă care afectează porcii domestici şi pe cei sălbatici şi de obicei este fatală. Nu există vaccin, nici tratament, de aceea extinderea bolii are grave efecte economice şi sociale în ţările afectate. Virusul poate persista timp de câteva luni în sol şi în cadavrele animalelor infestate.
Tratarea termică şi afumarea produselor din carne nu distrug întotdeauna virusul. Nu există niciun pericol pentru populaţie, pentru că pesta porcină nu afectează oamenii, dar aceştia pot răspândi boala dacă nu respectă normele de protecţie şi nu folosesc echipament de protecţie.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.