În perioada 01 -15 septembrie 2020, pe baza informațiilor deținute la nivelul Gărzii Forestiere Suceava și al I.P.J. Suceava cu privire la transporturi fictive de material lemnoase pe drumurile publice, s-au desfășurat acțiuni comune de control, ocazie cu care au fost efectuate şi verificări specifice la doi operatori economici din județul Suceava, unul din localitatea Bogdănești iar celălalt din localitatea Putna.
Potrivit inspectorului șef Mihai Gășpărel, în urma verificărilor, în cazul operatorului economic din localitatea Putna s-a constatat o lipsă nejustificată în gestiune ce totalizează 196,88 mc buștean rășinoase și foioase. În acest sens, s-a procedat la sancționarea contravențională a operatorului economic cu amendă în valoare de 15.000 lei și s-a dispus confiscarea valorică a respectivei cantităţi de materiale lemnoase, stabilindu-se pentru aceasta o valoare de 42.687 lei.
Aprofundând verificările, echipa de control a constatat alte 9 abateri de la legislația silvică în vigoare fapt pentru care operatorul economic a fost sancționat cu amenzi în valoare totală de 17.000 lei și confiscarea unui volum de 23 mc material lemnos, în valoare de 3.676 lei.
În cazul celuilalt operator economic, cel din localitatea Bogdănești, întrucât nu a putut justifica diferențele dintre stocurile faptice identificate în depozitul societății și stocurile scriptice, agenții constatatori au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare totală de 35.000 lei și s-a dispus confiscarea valorică a unei cantități totale de 310 mc buștean rășinoase şi foioase precum și cherestea rășinoase, în valoare totală de 64.103 lei.
În afara faptelor contravenționale, lucrătorii din cadrul I.P.J. Suceava – SICE au întocmit dosar penal cu privire la alte fapte de natură penală din sfera fraudelor fiscale, cauză care va fi soluționată procedural.
Tot în această perioadă s-au desfăşurat şi alte acţiuni de control de către Garda Forestieră Suceava, fiind verificate următoarele aspecte:
- existenţa stocurilor de material lemnos din depozitele primare, în concordanţă cu documentele care atestă transportul respectivelor volume;
- modul de emitere a documentelor cu regim special de însoţire a transporturilor de materiale lemnoase din depozitele primare, corectitudinea acestora, modul de raportare în programele informatice specifice;
- existenţa şi corectitudinea codurilor unice generate de programul informatic WoodTracking, pentru fiecare aviz primar de însoţire a materialului lemnos expediat.
Ca urmare a celor 39 controale executate de angajaţii Gărzii Forestiere Suceava, au fost luate următoarele măsuri:
- 31 sancţiuni contravenţionale, însumând 151 mii lei;
- a fost confiscat un volum de 154 mc material lemnos, respectiv 84 mccheresteaşi58 mclemn de lucru şi12 mc lemn de lucru,valoarea materialului lemnos confiscat fiind de 65,5 mii lei;
- s-a identificat un volum 64 mc provenit din tăieri fără drept de arbori, s-au sesizat parchetele competente pentru o pagubă de 281 lei;
- s-au facut verificări pentru un număr de 4 reclamaţii/petiţii primite de la cetăţeni.
Garda Forestieră Suceava atrage din nou atenţia că faptele de natură a afecta integritatea fondului forestier naţional sunt şi vor fi drastic pedepsite, în perioada următoare urmând a se intensifica acest tip de controale.
Lasa un raspuns