Directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava, medicul veterinar Mihai Voloșeniuc, a informat că în satul Mihăiești din comuna Horodniceni a apărut un nou focar de Pestă Porcină Africană. Potrivit acestuia, autoritățile au fost anunțate că doi porci morți au fost identificați pe marginea pârâului Brădățel care traversează satul Mihăiești, iar în urma probelor prelevate de inspectorii sanitari veterinari s-a constatat că cele două suine au fost contaminate cu PPA.

„Erau doi porci de aproximativ 100 de kg fiecare, în stare de putrefacție și necrotaliați. În prezent, împreună cu Poliția, cu Jandarmeria și cu inspectorii noștri încercăm să găsim informații despre cine a putut face așa ceva, întrucât este extrem de grav acest lucru”, a declarat Mihai Voloșeniuc.

Acesta a explicat că printr-un astfel de comportament nepotrivit boala este diseminată în apă și în sol. De asemenea, păsările și necrofagele pot împrăștia boala, ceea ce ar cauza probleme foarte mari.

„Fac un apel către oameni: ori de câte ori le moare un porc sau identifică semne critice la acesta să anunțe medicul veterinar și să nu procedeze niciodată în acest mod. Dacă acum va fi identificată persoana care a aruncat porcii pe malul apei i se va întocmi dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor”, a subliniat Mihai Voloșeniuc.

Directorul DSVSA a precizat că focarul de Pestă Porcină Africană din comuna Vama este în procedura de închidere. În ceea ce privește focarul de la Verești, Mihai Voloșeniuc a spus că măsurile luate au bune și până acum nu a mai fost identificat niciun alt caz de Pestă Porcină Africană în Zonă.

Pesta porcină africană este o boală infecţioasă care afectează porcii domestici şi pe cei sălbatici şi de obicei este fatală. Nu există vaccin, nici tratament, de aceea extinderea bolii are grave efecte economice şi sociale în ţările afectate. Virusul poate persista timp de câteva luni în sol şi în cadavrele animalelor infestate.
Tratarea termică şi afumarea produselor din carne nu distrug întotdeauna virusul. Nu există niciun pericol pentru populaţie, pentru că pesta porcină nu afectează oamenii, dar aceştia pot răspândi boala dacă nu respectă normele de protecţie şi nu folosesc echipament de protecţie.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.