Candidatul Pro România la Primăria Suceava, Florin Sinescu, a susținut miercuri, 19 februarie, o conferință de presă în cadrul căreia a abordat mai multe subiecte, între care și problema tinerilor care părăsesc municipiul reședință de județ din cauza lipsei ofertei de muncă. Acesta a subliniat că administrația publică locală ar trebui să facă o strategie pe termen mediu prin care să-i oprească pe tinerii absolvenți ai colegiilor să părăsească orașul.

Florin Sinescu a explicat că anual, aproximativ 1000 de elevi  care termină cursurile la colegiile din municipiul Suceava aleg să studieze în alte centre universitare din țară, unde și rămân după absolvire, întrucât oferta de muncă de la noi este foarte slabă.

„An de an pleacă tineri și, din păcate, nu se mai întorc pentru că acolo unde studiază își găsesc un loc de muncă, iar dacă facem o analiză, în următorii 20 – 30 de ani municipiul Suceava se va depopula foarte mult, dacă nu facem ceva astăzi. Noi trebuie să facem ceva pentru o atracție în zona pieței muncii, să creăm facilități pentru agenții economici și să venim cu un parteneriat între Universitatea «Ștefan cel Mare» și administrație pentru ca acești tineri care studiază aici să și rămână, iar Suceava să fie o alternativă pentru ei”, a declarat candidatul Pro România.

Sinescu a subliniat că acest lucru reprezintă o adevărată problemă, iar pentru a preveni o depopulare a orașului trebuie gândită o strategie pe termen mediu, astfel încât tinerii să fie determinați să ia în calcul și Suceava.

El a adăugat că în ceea ce privește strategia actualei administrații pentru tineret, finanțările alocate din bugetul local pentru această categorie sunt insuficiente.

„Cred că este nevoie să avem o deschidere față de tineri, să reușim să dezvoltăm și, într-adevăr, municipiul Suceava să devină o atracție, pentru că în prezent zona de atracție a municipiului Suceava este orașul Gura Humorului, atât pentru tineri, cât și pentru noi, adulții”, a spus Sinescu, care a adăugat că lipsa unei strategii pentru tineri creează o problemă pe termen mediu și lung.

Pe de altă parte, Sinescu a precizat că administrația publică locală nu a reușit nici măcar să întrețină bazele sportive existente în oraș. Aici a făcut referire la Stadionul Areni, unde Primăria vrea să pună o nocturnă în valoare de 2 milioane de euro, deși două tribune sunt închise, Baza Sportivă de la CSM, dar și la Stadionul de la Ițcani.

„Aici lucrurile puteau fi puse în valoare mult mai bine, astfel încât să permitem accesul tinerilor și să facem acea bază de juniori pentru echipele mari pe care le întreținem la nivelul municipiului”, a spus Sinescu. El a adăugat că: „Echipa de Hockey trebuia să joace cu Steaua București, însă cei de la Steaua București au transmis o adresă în care au spus că patinoarul Suceava nu prezintă siguranță întrucât nu este acoperit, iar calitatea gheții nu este corespunzătoare. Acolo avem încă mantinela din lemn care s-a făcut odată cu patinoarul. De asemenea, nu avem nici tabelă de marcaj”.

Sinescu a precizat că cei de la Steaua București au propus ca această dublă tur – retur să se joace în capitală pe costurile lor.

„Astăzi constat că Ion Lungu și administrația actuală nu au deschidere către tineri și către problemele lor”, a spus Florin Sinescu.

 

Doi tineri, alături de Florin Sinescu la alegerile locale

 

În cadrul conferinței de presă, Florin Sinescu i-a prezentat pe Alexandra Harja – Samsonescu și pe Alexandru Sârge, doi tineri suceveni care vor fi pe lista Pro România pentru Consiliul Local al municipiului Suceava. Sinescu a subliniat că nevoile tinerilor pot fi foarte bine identificate cu un Consiliu Consultativ al acestora care să fie un instrument de lucru al primarului pentru că ei știu mai bine ce nevoi au.

„Pe lista Consiliului Local al municipiului Suceava se vor regăsi doi tineri, respectiv Alexandra Harja – Samsonescu, om de afaceri din municipiul reședință de județ și Alexandru Sârge, student sucevean, care știu problemele tinerilor și știu cu ce se confruntă generația lor și, bineînțeles, vor să se implice astfel încât, împreună să găsim soluțiile administrative pentru a-i determina pe tineri să rămână în oraș”, a spus Sinescu.

Alexandra Harja – Samsonescu, tânăra antreprenoare care-și dorește o schimbare

 

Alexandra Harja – Samsonescu este o tânără antreprenoare suceveancă care își dorește o schimbare în administrație. Aceasta a fost șefa de promoție a Colegiului Economic „Dimitrie Cantemir”, a urmat cursuri universitare și masterale la Iași.

Este antreprenor din anul 2013, iar în prezent, firma pe care o conduce are 22 de angajați.

Trebuie precizat că aceasta a brevetat un utilaj de curățat perne și pilote, pe care îl produce și îl comercializează împreună cu alte materiale, fiind principalul furnizor pentru curățătoriile de perne din țară.

„De-a lungul anilor, m-am lovit de diverse piedici ce țin, atât de instituțiile publice sucevene, cât și de lipsa forței de muncă tinere”, a precizat Alexandra Harja – Samsonescu, care a adăugat că ea crede în schimbare și că, de aceea s-a alăturat echipei Pro România.

 

Alexandru Sârghe, studentul sucevean care vrea să contribuie la schimbarea orașului

 

Alexandru Sârghe, fost sportiv de performanță, actualmente student la a doua facultate, se declară nemulțumit de modul în care arată municipiul Suceava în prezent și vrea să contribuie la schimbare, astfel candidând pentru un post de consilier local din partea Pro România.

„În cei 16 ani de mandat, domul Ion Lungu putea dezvolta mai bine Suceava și cred că Ion Lungu trebuie supus unei analize bazate pe ceea ce a făcut, nu pe ceea ce va face de acum în colo. Sucevenii au dreptul la o alternativă și acum o au: Pro România și Florin Sinescu”, a spus Alexandru Sârghe.

Trebuie precizat că Alexandru Sârghe a absolvit Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor din cadrul USV și, întrucât piața muncii din Suceava nu este bogată în locuri de muncă aferente specializării sale a ales să studieze și Facultatea de Drept și Științe Administrative, tot din cadrul Universității „Ștefan cel Mare”.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.