Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat astăzi legea prin care supermarket-urile sunt obligate să se aprovizioneze cu produse alimentare românești. După o muncă de doi ani, senatorul PSD de Suceava, Ovidiu Donțu, susține că astăzi și-a văzut visul cu ochii.

 

„Îm primul rând mă bucur că lobby-ul făcut de retailer în fața președintelui Românei nu a ținut, iar președintele a fost înțelept și a promulgat această lege. Pe lângă componenta mea de 51% produse românești, legea a mai fuzionat cu alte inițiative, precum eliminarea taxei de raft. Despre supărarea supermarket-urilor în legătură cu eliminarea taxei de raft eu nu doresc să mă pronunț, deoarece nu este inițiativa mea. Promulgarea legii cu 51% produse românești este o victorie a producătorilor din Bucovina, deoarece această inițiativă a apărut datorită comunicării mele cu producătorii din Bucovina, pentru ca aveau bariere pe piață”, a declarat Ovidiu Donțu.

Totodată, senatorul le-a transmis producătorilor că lupta lor s-a concretizat într-o lege care obligă supermarket-urile să poarte discuții cu producătorii locali pentru a atrage în magazinele mari 51% produse românești, proaspete și sănătoase.

„Această victorie este a producătorilor din Bucovina care au știut să își exprime punctul de vedere în fața unui senator care a inițiat și a reușit să ajungă până la promulgare cu această inițiativă. Aceasta se va aplica în termen de șase luni și este timp suficient ca supermarket-urile să dezvolte o rețea locală de negocieri cu producătorii locali pentru a le prelua marfa. Există legislația depozitelor agro-alimentare care permite stocarea acestor mărfuri în depozite.

legume supermarketEu cred că supermarket-urile vor proceda la înființarea propriilor depozite, pentru ca aprovizionarea să nu aibă de suferit”, a concluzionat senatorul PSD.

Donțu a mai subliniat faptul că aceste depozite sunt finanțate de stat prin fonduri europene.

Legea stabileşte că pe etichetele produselor din carne proaspătă trebuie trecută ţara de provenienţă a cărnii, iar pe produsele procesate din carne trebuie trecut procentul de carne din România conţinut de acestea.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.