Senatorul PSD de Suceava, Ovidiu Donţu, a iniţiat un proiect de lege prin care tinerii de peste 18 ani, care părăsesc sistemul de protecţie socială să primească un ajutor financiar suplimentar.

„Situaţia tinerilor de peste 18 ani care ies din casele de copii este una deloc îmbucurătoare. Sunt tineri care iau viaţa în piept şi preferă, chiar dacă sunt studenţi şi ar mai avea dreptul pe perioada studiilor să locuiască în aşezăminte sociale, să se descurce singuri, accesând un loc de muncă sau întemeind familii. Sunt alţi tineri care se mulţumesc cu terminarea studiilor liceale şi încearcă să se angajeze sau chiar se angajează, şi care, din motive diverse, ajung în câţiva ani de zile şomeri, sau, pur şi simplu, persoane singure, fără venituri”, consideră Donțu.

Totodată, Donţu a  mai subliniat în expunerea de motive a acestui proiect de lege, că reprezintă o măsură de protecţie socială necesară, asigurarea unei sume de bani, puţin mai mare, prin pârghia venitului minim garantat, în mod excepţional, până la împlinirea vârstei de 26 ani.

„Faptul că provin din sistemul de asistenţă socială este o chestiune care acţionează de multe ori împotriva acestora, mascat desigur de invocarea unor alte motive, care împiedică, astfel, realizarea incluziunii sociale. Tinerii peste 18 ani care ies din sistemele de protecţie găsesc în viaţa reală multe obstacole,  iar piaţa muncii nu le oferă foarte multe perspective. Devin, astfel, una dintre categoriile de populaţie aflate în situaţie cu risc sporit pentru care măsurile întreprinse sunt, uneori, ineficiente. Exceptarea de la orele de muncă în folosul comunităţii consider că este normală doar pentru cei care se află cuprinşi în formele de organizare, la zi, a învăţământului liceal sau universitar”, a menționat senatorul Donțu.

 

Proiectul de lege vizează modificarea şi completarea unui articol din legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat

„Numărul persoanelor singure care au beneficiat, în primul semestru al anului 2015, de această măsură de ajutor a fost de 283.621. Desigur că aici sunt incluse toate categoriile de vârstă. Pentru beneficiarii acestei legi cuantumul prognozat al sumei lunare de bani care s-ar încasa, ar fi de circa 280 sau 420 ron, faţă de 142 în prezent, ceea ce ar însemna o sumă de 9 lei sau 14 lei pe zi, în cazul persoanelor fără locuinţă, față de aproape 5 lei în prezent”, a mai explicat Ovidiu Donțu.

 

 

Comentarii Facebook

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.