„În momentul în care cineva are un aparținător în spital care are nevoie de sânge, cred că frumos este să îl ajute și să doneze sânge. Pentru că, ne rugăm de aparținători să doneze, dar ei consideră că este datoria noastră. Sunt mulți aparținători care nu donează, deși cel pe care îl au spital beneficiază de sânge. Am ajuns să avem zile în care primim câte o pungă de sânge din cele patru grupe de sânge, câte o pungă din fiecare, câte o unitate. La o urgență mare, unde este nevoie de 3 unități de sânge, de unde să le luăm mai mult? Avem câte 30 de cereri într-o zi, la toate secțiile. Toți trebuie ajutați și atunci îi luăm în ordinea gravității. Poate dacă am avea sânge la timp, am scurta durata de spitalizare, am face niște economii, iar acei bani s-ar duce la alt bolnav”, a declarat medicul Dorin Stănescu.
În secția de Anestezie și Terapie Intensivă, există și un punct de transfuzie care care deservește întreg spitalul și, potrivit șefului secției, este foarte bine dotat. Acesta beneficiază de aparat de încălzit sânge/plasmă, de aparat Diamed pentru determinarea grupului de sânge, Rh și fenitip, de centrifugă, de două termostate, dar și patru frigidere.
Pe viitor, medicul Dorin Stănescu speră ca punctul de transfuzie să fie dotat și cu cititoare de grupe sanguine automate și înregistratoare automate.
Secțiile care au cea mai mare nevoie de sânge sunt Ortopedia, Gastroenterologia, Chirurgia și Oncologia.
Donarea de sânge este permisă numai persoanelor în stare de sănătate, între 18 și 60 de ani (întrucât în afara acestor vârste nu există garanția unui răspuns armonios din partea organismului față de pierderea a 450 ml de sânge care se recoltează), celor care nu au valorile tensiunii arteriale peste 180 mmHg sau sub 100 mmHg, femeilor în afara sarcinii sau a lăuziei, celor ce nu manifestă stări emoționale exagerate, teamă persistentă față de actul donării sau o stare de oboseală, nu au consumat alcool sau o masă bogată în grăsimi înainte de a se prezenta la recoltare, au de la ultima donare de sânge minimum 60 de zile, nu au avut în ultimul timp pierderi de sânge și nu au fost supuși unor intervenții chirurgicale. Piercingul, tatuajul, precum și tratamentul stomatologic sunt posibile surse de infectare cu HIV sau hepatita C, motiv pentru care medicii resping de la donare persoanele care în ultimele șase săptămâni și-au făcut piercing, tatuaj sau au fost la stomatolog. De asemenea, sunt respinși donatorii care au sau au avut următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie și alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele (psoriazis, vitiligo etc.), miopie forte (peste 6 dioptrii) și cancer.
Lasa un raspuns