Joi, 1 martie, în jurul orei 20.30, o patrulă din cadrul Poliţiei Municipiului Rădăuţi a identificat într-un bar din localitate, un bărbat de 33 de ani, din municipiul Suceava, care avea asupra sa un pistol cu gaze, din categoria celor neletale, însă supus autorizării, prevăzut cu încărcător, dar fără muniție.

Potrivit unui comunicat al IPJ Suceava, cu ocazia audierii, bărbatul a declarat faptul că, la 25.02.2018, în jurul orei 10.00, în timp ce se afla în Bazarul Rădăuți, a achiziționat pistolul fără muniție, de la o persoană necunoscută, neștiind că arma este supusă autorizării.

În urma verificărilor efectuate în bazele de date, polițiștii au constatat faptul că bărbatul nu este autorizat pentru deținerea, portul și folosirea de arme și muniții, iar pistolul cu gaze nu era înregistrat.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de „nerespectarea regimului armelor și munițiilor”, ce va fi soluționat procedural.

Poliţiştii reamintesc faptul că, în conformitate cu prevederile art. 25 din Legea 295/2004 – republicată –( modificata şi completată de Legea 117/2011), permisul de armă are o valabilitate de 5 ani, termen care se calculează de la data eliberării sau de la data ultimei vize.

În acest context, titularii de permis de armă letală (arme de vânătoare) sau arme neletale (arme cu aer comprimat, pistoale cu bilă de cauciuc,pistoale cu muniţie iritant lacrimogenă) au obligaţia de a verifica data eliberării permisului de armă data eliberării sau data ultimei vize şi in cazul in care a trecut termenul de 5 ani, se vor prezenta la IPJ Suceava – Serviciul Arme, Explozivi, Substanţe periculoase in vederea prelungirii permisului de arma având asupra lor următoarele:

– permisul de armă şi armele înscrise în acestea;

– actul de identitate în original şi în copie;

– permisul de vânătoare ;

– cererea tip care va fi completată şi semnată inclusiv pe verso de către titularul permisului de armă pentru a confirma că a fost instruit cu privire la unele reguli generale care trebuie respectate de către posesorul permisului de armă;

– o fotografie color 4×5 cm.;

– atestatul de colecţionar, in cazul persoanelor fizice care deţin arme în colecţie;

– certificatul medical tip, din care sa rezulte că persoana este aptă să deţină şi să folosească arme si muniţii, eliberat cu cel mult 6 luni înainte de depunerea cererii;

– aviz psihologic din care să rezulte că persoana este aptă să deţină şi să folosească arme si muniţii, eliberat cu cel mult 12 luni înainte de depunerea cererii de către un psiholog autorizat pentru astfel de teste, atestat in condiţiile legii;

– certificat de cazier judiciar;

Precizăm ca nerespectarea obligaţiei de a nu depune arma(armele) la un armurier autorizat in termen de 10 zile de la expirarea perioadei de valabilitate a permisului de armă, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani conform art.342 pct. 6 din Noul COD PENAL și anularea dreptului de deținere, port și folosire arme și muniții conform Legii 295/2004 republicată.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.