Arhiepiscopia Tomisului a anunțat, vineri, că dosarul penal deschis pe numele IPS Teodosie și al altor preoți, care viza zădărnicirea combaterii bolilor și instigare publică, a fost clasat. „Hărțuirea penală a ritualului de împărtășire a mai încasat o clasare de dosar”, susțin prelații.

Plângeri de zădărnicire a combaterii bolilor

 

Potrivit unui comunicat al Arhiepiscopiei Tomisului, în 14 mai 2020, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța dispunea o primă clasare a unei plângeri penale formulate de către „Asociația pentru Libertatea de Conștiință”, care îî acuza pe IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și pe alți doi preoți de zădărnicirea combaterii bolilor.

O altă plângere la DIICOT a fost făcută în 20 mai cu trei acuzații la adresa IPS Teodosie și a preoților slujitori din arhiepiscopie: zădărnicirea combaterii bolilor, instigare publică și comunicare de informații false. De aceleași infracțiuni au fost acuzați prelații și în 21 mai, când alți trei cetățeni au depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța.

„În concret, plângerile penale acuzau faptul că ritualul de împărtășire cu o linguriță comună a mai multor credincioși a pus viața acestora în pericol, în contextul pandemiei de coronavirus, iar mesajele publice emise de către IPS Teodosie și Arhiepiscopia Tomisului, în legătură cu continuarea săvârșirii acestui ritual, ar constitui instigare publică a credincioșilor și comunicare de informații false. Formulate într-un ton de hărțuire a ritualului, plângerile penale mai susțineau că folosirea unui prosop la împărtășire, a unor bucăți de anafură pe care credincioșii le luau după împărtășire sau consumul vinului rămas în potir, de către preoți, sunt tot infracțiuni și chiar sfidare a autorităților publice și a Patriarhiei”, se arată în comunicat.

DIICOT Constanța a dispus clasarea cauzei

 

Conform acestuia, DIICOT Constanța a dispus clasarea cauzei cu privire la comunicarea de informații false și a trimis către Parchet celelalte două cauze. Parchetul a reunit aceste plângeri într-un nou dosar penal, față de care a dispus clasarea cauzelor: „față de IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a dispus clasarea cauzei privind infracțiunile de zădărnicirea combaterii bolilor și instigare publică, întrucât faptele nu sunt prevăzute de legea penală; față de preoții Arhiepiscopiei Tomisului a dispus clasarea cauzei privind infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală”.
Reprezentanții Arhiepiscopiei speră că această nouă clasare va duce la „încetarea ostilităților la adresa clericilor”.

„Ne exprimăm nădejdea că această nouă clasare va înceta ostilitățile penale la adresa clericilor sau a ritualului canonic de împărtășire dintr-un cult recunoscut oficial de către statul român. Totodată, ne vom ruga pentru pacea sufletească și liniștea duhovnicească a celor ce li se pare că sfințirea vieții, prin împărtășirea cu Trupul și Sângele lui Hristos, ar constitui o infracțiune”, se mai arată în comunicat.

One Response

 1. Andrei

  Dumnezeu a existat, exista si va exista in vecii vecilor, chiar daca unii muritori razvratiti se chinuie sa-l scoata din istorie.
  Nu exista ceas fara Ceasornicar. Iar lucifer simte ca i se apropie timpul sa fie si el judecat si atunci a intetit razbunarile si rautatile. Si prin oameni si asupra oamenilor.
  Ceea ce scrie in articol reda cu amanunte aceasta lucrare.
  Cum poate gandi cineva ca, mancand din Dumnezeu, din Sfantul Potir, se poate imbolnavi?
  „Eu sunt Calea, Adevarul si Viata.
  Eu sunt Lumina lumii.
  Eu sunt usa… ”
  Acestea zice Domnul Slavei.
  Si cum sa nu fie clasate niste blasfemii si hule la adresa Lui Dumnezeu?
  Vor vedea cum le vor fi socotite acestea cand vor ajunge la judecata particulara.
  Am observat o particularitate la toti cei care au fost impotriva Lui Dumnezeu, a Bisericii, a Preotilor si Episcopilor si impotriva Sfintei Evanghelii si impotriva ortodoxiei in ultimii 15 de ani. Toti, fara exceptie pana acum, au cerut ca dupa ce le iese sufletul, trupul sa le fie ars!
  Si atunci cu ce drept sa ne invete pe noi unii ca acestia care nu cred in Inviere si Viata Vesnica?
  Si cu ce drept sa ne traga la raspundere niste pagani si iubitori ai intunericului?
  Dincolo, este clasat doar ce s-a spovedit aici. Indiferent de ce spun unii si altii.

  Răspunde

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.