Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat sentința definitivă și irevocabilă în dosarul „Şpagă în Vama Siret”. Magistrații au hotărât că în urma faptelor comise în perioada septembrie 2010 – ianuarie 2011, cele 62 de persoane vor face închisoare cu executare.

Principalele capete de acuzație reținute în sarcina lucrătorilor vamali și a polițiștilor de frontieră au fost, dare de mită, iniţiere, constituire de grup infracţional organizat, aderare sau sprijinire a unui asemenea grup și înlăturarea unor omisiuni vădite.
În urma probatoriului s-a stabilit că cele mai grave fapte ale acuzaților să fie ”răsplătite” cu 5 ani cu executare, în timp ce cele mai uşoare condamnări sunt de 2 ani de închisoare cu suspendare.
Potrivit rechizitoriului DNA, aceștia au constituit un grup infracțional organizat format din lucrători de poliție și lucrători vamali, având ca scop strângerea unor importante sume de bani, sub formă de mită, ca urmare a trecerii cu vederea, nedenunțării și neconstatării a unor infracțiuni sau contravenții comise la trecerea frontierei de stat a României, fiind vorba în special de tolerarea traficului de țigări.
Cele 62 de persoane, în baza unei înțelegeri prealabile, au pretins, primit ori acceptat, direct sau indirect, în mod repetat, importante sume de bani și bunuri de la persoane care au tranzitat frontiera.

Sumele de bani erau luate, în general, pentru ca lucrătorii de poliție să le permită mituitorilor, trecerea cu țigări din Ucraina peste limita legala admisă.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.