Activitatea nr. 1: Lista magică
Pentru prima activitate, vă invit să vă faceţi un obicei din următoarea situaţie: în fiecare seară, treceţi pe o foaie între 3 şi 5 activităţi mai importante pe care doriţi să le duceţi la capăt ziua următoare. În ziua care vine, aveţi grijă să le finalizaţi în ordinea dificultăţilor, pornind de la cea mai grea, la cea mai uşoară. Vorbesc aici despre activităţi curente, dar pe care le amânăm până când devin un adevărat supliciu, sau le abandonăm şi se adună tot mai multe până când nu le mai putem rezolva şi ne apasă cugetul ducându-ne la angoasă. După ce le-am rezolvat, dacă ne mai permite timpul şi energia, mai putem adăuga două activităţi pe care să le ducem la capăt în acea zi. În mod normal, când vedem că am rezolvat totul pe ziua respectivă, vom încerca un adevărat sentiment de mulţumire, care vă va da energia de a continua şi ziua următoare. Este necesar de menţionat că lista de activităţi nu trebuie să conţină treburi care necesită un interval de pregătire în prealabil de câteva zile sau săptămâni. Vorbim aici despre plata facturilor, cumpărături, rezolvarea unor exerciţii, vizitarea unor persoane, curăţenie ş.a.m.d, practic nişte activităţi cotidiene care se cer făcute, dar ne este prea lene, sau le considerăm fie lipsite de importanţă, fie umilitoare şi refuzăm să le punem în practică la momentul când se cer rezolvate. Lăsându-le nerezolvate, acestea ajung să ne tulbure într-un final viaţa de zi cu zi, conducându-ne spre afirmaţii de genul „nici măcar pe asta n-am fost în stare s-o fac”, „nu sunt în stare de nimic” etc., expresii care, fiind uzitate repetitiv, ajung să se cuibărească în subconştientul nostru reuşind să ne ofere o imagine negativă despre noi înşine şi ajung să ne distrugă încrederea în propria persoană.
Ce trebuie să conțină lista magică?
Prin urmare, faceţi listuţa şi rezolvaţi tot ceea ce se cere rezolvat la momentul potrivit. Veţi observa imediat ce sentiment plăcut vă va încerca cu fiecare activitate rezolvată, din cele trecute pe lista zilnică. Numărul activităţilor de pe listă nu trebuie să depăşească cifra 5, deoarece nu trebuie să vă simţiţi copleşiţi de multitudinea respectivelor treburi ce se cer rezolvate. O listă lungă, vă va descuraja în mod cert, ori dumneavoastră trebuie să fiţi convinşi că deţineţi controlul asupra activităţilor ce urmează a fi desfăşurate, iar un număr mic al acestora vă ajută să vizualizaţi mult mai bine finalitatea lor, prin urmare şi controlul asupra acestora. De asemenea, numărul mic de activităţi, vă va oferi rezultate palpabile într-un interval de timp scurt.
De exemplu, pentru ziua de mâine, îmi propun:
– să plătesc abonamentele la telefon şi televiziune;
– să scriu prima pagină din articolul despre cultura şi civilizaţia huţulilor;
– să fac curat în baie;
Când termin aceste activităţi, dacă mai am energie şi dispun de timp:
– voi spăla prosoapele;
– o voi suna pe mama să văd ce mai face.
Aşa ar trebui să arate lista despre care povesteam. În mod evident, activităţile vor fi diferite de la om la om, dar tratează treburi cotidiene ce se cer rezolvate în mod curent şi în timp util.
Pentru o eficientizare a acestui exerciţiu, recomand ca la începutul lui să se cumpere un caiet unde, pe fiecare pagină, să trecem activităţile pe care urmează să le rezolvăm într-o zi, iar dacă avem timp să scriem la finalul fiecărei zile, pe pagina respectivă, ce am simţit după ce am terminat activităţile zilei respective. După o lună, ar trebuie să citiţi caietul de la început, şi cu fiecare pagină dată, veţi deveni tot mai conştienţi de numărul însemnat de activităţi duse la capăt, precum şi de valoarea dumneavoastră, tot mai vizibilă de la o zi la alta.
Activitatea nr. 2: Curățenia este mama succesului
Ar trebui să vă faceţi o obişnuinţă din a face curăţenie şi ordine în locuinţa dumneavoastră, ori de câte ori este necesar acest lucru. Preferabil ar fi ca în fiecare zi, să alocăm circa 15-20 de minute unei asemenea activităţi. Cred că fiecare din noi a avut ocazia de a invita, la un moment dat, în casă, o persoană admirată sau respectată, dar am fost nevoiţi să nu facem acest lucru deoarece ştiam că dezordinea şi mizeria din camera, locuinţa noastră îi vor lăsa o impresie neplăcută. Am ratat, astfel, o oportunitate de a ne apropia de o persoană de la care am fi învăţat ceva, care poate ne-ar fi putut ajutat cumva să ne schimbăm viaţa în bine. În schimb, am acceptat în locuinţa noastră, persoane care se simţeau în largul lor printre hainele aruncate aiurea, ciorapii împrăştiaţi alandala, fără a ţine cont care sunt cei curaţi şi care sunt cei murdari, printre resturile de mâncare, etc. Nu cred că printre aceste persoane se numără vreuna pe care o admirăm. Poate le agreăm prin prisma faptului că se aseamănă nouă în neputinţă, dar nu cred că visăm la statutul lor.
Curăţenia şi ordinea va atrage în viaţa dumneavoastră un alt anturaj, va crea un alt mediu, mai propice dezvoltării personale în concordanţă cu adevăratele valori umane.
De altfel, felul în care arată camera în care locuiţi reflectă foarte bine starea dumneavoastră sufletească. Cu cât este mai mare dezordinea din cameră, cu atât ar trebui să vă fie mai clar câtă dezordine există şi în sufletul dumneavoastră. Acest lucru se manifestă exterior prin lipsa banilor, a unui job pe care să-l agreaţi, absenţa unei persoane iubite, prin prezenţa unei stări permanente de nemulţumire sufletească, etc. E uşor să le punem capăt tuturor acestor manifestări!
Cât de important este să facem curat?
Hai să facem curat! O curăţenie generală în care să aruncăm toate obiectele care nu ne mai folosesc, dar mai cu seamă cele de care ne leagă unele experienţe negative. Cum ar fi brăţara de la iubitul care ne-a înşelat, cursurile la care am fost umiliţi de profesor, telefonul pe care abia l-am cumpărat şi s-a stricat, ciorapii rupţi (chiar nu cred că vreodată îi vei coase), etc. Păstrează în camera ta doar obiectele de care ai nevoie şi cele care îţi oferă trăiri pozitive atunci când le priveşti. Găseşte pentru fiecare obiect în parte un loc al lui; apoi, ca să păstrezi ordinea şi curăţenia, nu-ţi rămâne decât să pui acel obiect înapoi la locul lui după ce l-ai folosit….şi să ştergi praful! Atât!
Dacă ne vom forma o deprindere din a face ordine în camera noastră, aşezând fiecare obiect la locul lui, vom observa într-un timp relativ scurt cum începem să ne facem ordine şi în suflet. Fiecare trăire, fiecare sentiment, fiecare dorinţă, fiecare speranţă îşi va găsi locul potrivit în sufletul nostru, în funcţie de propriile noastre nevoi, realizând astfel un echilibru interior deosebit de necesar unei vieţi liniştite şi armonioase.
Locuinţa noastră este un spaţiu intim unde ar trebuie să ne reîncărcăm bateriile. Ca să reuşească acest lucru, este imperios necesar ca aceasta să fie curată şi ordonată. Dezordinea ne agită şi creează un disconfort psihic evident, chiar dacă din comoditate refuzăm să acceptăm acest lucru, iar expunerea repetată la un astfel de mediu duce la nemulţumire.
Natura firească a dezordinii este să tulbure armonia. Armonia este dată de ordine! Prin urmare, nu cred să fie chiar dificil ca 15-20 de minute pe zi să ne ocupăm de curăţenia casei! Chiar merităm asta!
Lasa un raspuns