Două incendii au avut loc noaptea trecută la două gospodirii din județul Suceava. Primul incendiu,  cel de la Slătioara, a fost anunțat puțin după miezul nopții. Astfel, militarii Detașamentului de Pompieri Fălticeni, împreună cu lucrătorii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Râșca, au intervenit cu trei autospeciale pentru localizarea și lichidarea incendiului izbucnit la o gospodărie din satul Slătioara, comuna Râșca.

La sosirea echipajelor, ardea generalizat casa de locuit, construită din lemn, cu pericol de propagare la construcțiile anexe din gospodărie.

Incendiul a fost lichidat la ora 2:40.

Au ars: acoperișul casei pe o suprafață de aproximativ 100 mp, obiecte de mobilier, aparatură electrocasnică și alte bunuri.

Incendiul a izbucnit, cel mai probabil, din cauza unui scurtcircuit produs la un conductor electric defect.

Din fericire, nu s-au înregistrat victime, iar pompierii au salvat bucătăria de vară și adăpostul de animale.

Cel de-al doilea incendiu  a avut loc în localitatea Racova și a fost anunțat în jurul orei 02:30. Astfel, militarii Detașamentului de Pompieri Suceava, împreună cu lucrătorii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Udești, au intervenit cu două autospeciale și o ambulanță SMURD pentru localizarea și lichidarea incendiului izbucnit la o gospodărie din satul Racova, comuna Udești.

La sosirea echipajelor, ardea generalizat acoperișul casei și în interiorul acesteia, cu pericol de propagare la întreaga gospodărie.

Pompierii paramedici SMURD au acordat primul ajutor medical proprietarului (88 ani), cu atac de panică, care a suferit arsuri la o mână. Ulterior, bătrânul a refuzat transportul la spital.

Au ars acoperișul casei pe 80 mp, elemente de tâmplărie din lemn, obiecte de mobilier, aparatură electrocasnică și documente personale și de proprietate. S-au degradat zugrăveala casei și alte bunuri.

Flăcările au izbucnit, cel mai probabil, din cauza jarului căzut din soba cu acumulare de căldură.

Pompierii militari suceveni reamintesc cetăţenilor recomandările privind adoptarea măsurilor pentru prevenirea incendiilor din această perioadă:

La exploatarea instalaţiilor electrice

 • Nu vor fi utilizate instalaţii electrice defecte, montate direct pe materiale combustibile, cu improvizaţii, cu legături electrice neacoperite de material electroizolant etc.;
 • Reparaţiile la instalaţiile electrice vor fi executate doar de personal autorizat;
 • Nu vor fi suprasolicitate circuitele electrice prin racordarea unor consumatori electrici care depăşesc puterea nominală a circuitelor;
 • Nu vor fi utilizate mijloace electrice de încălzire locală improvizate;
 • Vor fi supravegheate permanent mijloacele de încălzire electrice aflate în funcţiune, chiar dacă sunt prevăzute cu mijloace de protecţie (termostat), deoarece acestea pot să nu funcţioneze la parametrii prevăzuţi şi vor fi deconectate în cazul în care apar defecţiuni;
 • Se interzice introducerea conductoarelor electrice, fără ştecher, direct în prize şi folosirea în tablourile electrice a siguranţelor improvizate, având fuzibilul înlocuit cu liţă sau sârmă.

La exploatarea sobelor cu şi fără acumulare de căldură

 • Înainte de utilizare, sobele trebuie verificate, reparate şi curăţate pentru a fi în perfectă stare de funcţionare;
 • Se va folosi numai materialul combustibil pentru care a fost destinată soba şi se va evita supraîncărcarea acesteia;
 • Este interzisă folosirea lemnelor mai lungi decât dimensiunile focarului;
 • Este interzisă aprinderea focului în sobe prin turnare ori stropire cu benzină, petrol sau alte lichide combustibile;
 • Sobele se vor utiliza numai cu uşiţa de alimentare închisă;
 • În faţa uşiţelor de alimentare a sobelor, pardoseala combustibilă se protejează cu tablă metalică având dimensiunile de cel puțin 0,70 x 0,50 m;
 • Nu se vor aşeza în apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile;
 • Copiii nu vor fi lăsaţi niciodată nesupravegheaţi, cu focul aprins în sobă;
 • La construcţia unei sobe, se va avea în vedere ca fundaţia proprie a acesteia să nu fie amplasată direct pe pardoseala combustibilă sau pe grinzi de lemn ale planşeelor;
 • În camerele în care încălzirea se realizează cu sobe este interzisă curăţirea cu substanţe inflamabile a duşumelelor şi a oricărui obiect;
 • Cenuşa şi jarul provenite de la sobe vor fi depozitate într-un loc special amenajat.

Foarte important!

Pompierii militari suceveni solicită cetățenilor să anunțe orice situație care poate pune în pericol viața, bunurile sau mediul, pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!

 

 

Sursa foto: Facebook – Răzvan Marian

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.