În România avem 160.000 de copii cu părinții plecați în străinătate, de 8 ori mai mult decât numărul deținuților despre care se discută, seară de seară, la televizor. Topul este deținut în întregime de județele regiunii Nord-Est.
Prorectorul USV Mihai Dimian, într-o postare pe Facebook, a precizat că „avem atât de multe de făcut… 160.000 de copii fără nicio vină privați de prezența părinților, despre care nu se discută deloc, versus 20.000 de adulți privați de libertate, majoritatea vinovați de fapte grave, despre care se discută zilnic”.

Conform datelor prezentate, la nivelul anului 2018, numărul copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate, trece de 159.000.

Adică, în 2018, peste 150 000 de copii, nu au avut o mamă de 8 martie, de Paște sau de Crăciun, sau un tată care să-i protejeze de pericole și să-i învețe să facă diferite activități. E o statistică tristă. Pentru unii dintre mai marii statului, ei reprezintă doar un număr. Realitatea este diferită și cu mari discrepanțe între un copil al unor părinți cu funcții și un copil al unor părinți plecați peste hotare.  Cert este că acești copii sunt generația viitorului, o generație instabilă, cu doruri imense în suflet și cu inimi frânte de distanțele de mii și mii de kilometri care îi despart de cei le-au dat viață.

Dacă întrebi un copil, lăsat în grija bunicilor, ce își dorește cel mai  mult, el va răspunde, fără doar și poate, că îi vrea pe mama și pe tata, iar nimic din ceea ce ei le trimit de peste hotare nu are niciun fel de importanță.

Documentul  prezentat de MEN confirmă, din nou, depopularea masivă a Moldovei, prin statisticile oficiale care plasează Iașiul, Suceava și Bacăul în topul  oficial în ceea ce privește numărul copiilor cu părinții plecați în străinătate.

Pe cifre, în Iași sunt 11.500 de copii care cresc fără un părinte sau doi, în Suceava sunt circa 11.000 de micuți, iar Bacăul ocupă al treilea loc cu 9.723 copii care cresc fără un părinte sau chiar doi.

În județul Suceava sunt 1 491 de copii cu ambii părinți plecați la muncă în străinătate, 1 142 de copii cu părintele unic susținător plecat la muncă în străinătate și 8 445 copii cu un singur părinte plecat la muncă în străinătate.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.