Garda Forestieră Suceava a demarat mai multe verificări privind respectarea regimului silvic ca urmare a unor informații apărute în spațiul public în data de 29 februarie 2020,  informații care erau publicate de către un cetățean care a sesizat posibilitatea efectuării de transporturi multiple cu material lemnos în baza aceluiași aviz de însoțire.

Potrivit inspectorului șef Mihai Gășpărel, în colaborare cu lucrătorii din cadrul Inspectoratului de Poliție Suceava, Biroul Combatere Delictelor Silvice, au fost demarate mai multe verificări, atât în fond forestier, locul de proveniență a materialului lemnos, precum și pe raza com. Arbore, la sediul social al Societății comerciale în cauză.

„Pentru probarea faptelor sesizate, s-a procedat la interogarea sistemului SUMAL, a componentelor sale precum Iwood Tracking, respectiv Oracle B.I.Interactive,  precum și altor tehnici de probă.

În consecință, s-a constatat faptul că transportul de material lemnos din seara de 28.02.2020 efectuat în baza avizului de însoțire seria AR nr. 3424263, pentru care a fost obținut codul unic 120015E6Y1617, ora 19:42:54,  a fost dublat în aceeași seara, respectiv data de 28.02.2020, în jurul orele 22”, a transmis Mihai Gășpărel.

Acesta a precizat că s-a procedat la confiscarea cantității de 16,404mc, lemn rotund rășinoase, material lemnos care a fost transportat fără documente legale de însoțire, precum și la sancționarea operatorului economic în cauză, cu contravenție silvică în cuantum de 10 000 lei,  așa cum prevăd normele tehnice specifice din domeniu.

„Garda Forestieră Suceava, va continua verificările pentru identificarea și sancționarea posibilelor fapte de natură contravențională sau penală, atât la punctul de lucru al societății comerciale în cauză, precum și în fondul forestier administrat de către O.S. Bucovina, care reprezintă locul de proveniență a materialului lemnos confiscat.

În continuare vor fi organizate și alte verificări în zona fondului forestier de unde materialul lemnos provine, pe drumurile forestiere de acces precum și pe drumurile publice.

Garda Forestieră Suceava și Inspectoratul de Poliție județean Suceava salută inițiativa societății civile, pentru implicarea și sesizarea faptelor de nerespectare a regimul silvic, ceea ce poate conduce la descurajarea tăierilor ilegale a  pădurii”, a conchis inspectorul șef Mihai Gășpărel.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.