Participanții la Olimpiada de Astronomie şi Astrofizică, aflat în plină desfășurare la Suceava, au avut parte de un program diversificat de activităţi frumoase şi antrenante, în perioada 3 – 4 august.

În ziua de duminică, 3 august, team liderii și observatorii străini au vizitat Observatorul Astronomic al Universității Ștefan cel Mare din Suceava, aceasta fiind și locația de desfășurare a primei probe.

Vizita a început cu un moment de reculegere în memoria prof. Marin Dacian Bica, autor al mai multor culegeri și studii de astronomie, fost coordonator și îndrumător al loturilor olimpice ale României, cu această ocazie dezvelindu-se bustul dedicat lui. După momentul comemorativ, profesorii străini au participat la o ședință de planetariu, iar ulterior au vizitat campusul Universității ”Ștefan cel Mare”, în special spațiile de cazare și de petrecere a timpului liber, puse la dispoziție de către organizatori.

În continuare, conform programului, s-a desfășurat ședința de lucru, având ca scop discuția și traducerea în limbile materne a subiectelor propuse pentru proba observațională de planetariu. Activitatea a durat în jur de 16 ore. În paralel, elevii internaționali, însoțiți de voluntari și ghizi, au parcurs traseele turistice stabilite de către organizatori.

În următoarea zi, luni, 4 august, a avut loc proba observațională desfășurată la Observatorul Astronomic, de altfel și cel mai important moment al zilei. Aceasta s-a desfășurat în două etape a câte 30 de minute fiecare, proba de planetariu și harta mută (probă scrisă). Elevii au fost organizați în 6 grupe de câte 33, conform tragerii la sorți, după o procedură specifică, elaborată de către o comisie din I.S.J. Suceava.

Proba a fost gestionată de către inspectori școlari (prof. Valeria Leonte, prof. Cristina Albu, prof. Carmen Chiseliciuc, prof. Giorgie Daniel Vlad, prof. Lidia Acostoaie, prof. Loredana Ceică), directori (prof. Marlena Moscal, prof. Cristina Clim, prof. Marcel Colibaba) şi profesori (prof. Georgeta Colibaba și prof. Magdalena Trufin). Aceștia au asigurat preluarea și multiplicarea subiectelor, supravegherea elevilor, pregătirea mapelor cu lucrările scrise pentru cei doi evaluatori coordonați de către directorul Observatorului Astronomic, Cristian Pîrghie.

În programul de după-amiază, elevii au participat la activități recreative cultural-sportive, coordonate de către inspectorii școlari prof. Gheorghe Coman, prof. Loredana Ceică, prof. Tatiana Vîntur.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.