Medicul primar din cadrul Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, Adrian Marinescu, a declarat că, în cazul femeilor gravide, din toate datele studiilor clinice despre vaccinul anti-COVID-19, „nu este nicio dovadă că ar face rău, nici în cazul femeii gravide și nici în cazul celei care alăptează”.

Medicul a precizat că „în cazul femeilor gravide expuse infectării cu coronavirus care prezintă boli cronice serioase este clar că beneficiul vaccinării va depăși riscul de a face o formă severă a bolii, cea mai bună decizie fiind luată după discuțiile cu medicul ginecolog și cel care o vede pe doamnă pentru celelalte boli”.

„Lucrurile sunt destul de clare. Nefiind suficiente date în studiile clinice așa cum se întâmplă la doamnele care nu sunt gravide, nu poate să fie o indicație pentru toată lumea și atunci se spune în felul următor: cel mai probabil că este un vaccin sigur pentru gravide, nu există date de vreun fel care să spună că le-ar face rău, dar trebuie luat în calcul și gândit la nivel de talăr, unde avem beneficiile și unde avem riscul unor efecte adverse concret.

Gândiți-vă ce înseamnă gravide care lucrează în prima linie. Gândiți-vă ce înseamnă gravide care au boli serioase cronice precum diabet zaharat, boli cardiovasculare, persoane cu obezitate ș.a.m.d., pentru că sunt astfel de situații.

Aceste persoane au un factor de risc și este clar că beneficiul vaccinării va depăși riscul clar ca în momentul în care se infectează să facă o formă severă și atunci discuția se poartă cu medicul ginecolog, cu medicul curant care o vede pe doamnă pentru celelalte boli cronice și se ia cea mai bună hotărâre.

În principiu, din tot ceea ce avem acum, nu este nicio dovadă că ar face rău, nici în cazul femeii gravide și nici în cazul celei care alăptează”, a precizat medicul.

Întrebat dacă femeile gravide care nu au comorbidități ar trebui totuși să aștepte înainte de a se vaccina, dr. Adrian Marinescu susține că „dacă riscul de a face forma severă nu este atât de mare, ar putea aștepta încă un pic până se mai acumulează date clare, date care vin de la o zi la alta”.

„Dacă nu au argumente care să însemne un factor de risc, cred că fiecare poate să abordeze în felul următor: depinde și comportamentul la risc.

Una este să stea acasă și să-ți ia toate măsurile necesare și altceva este să lucreze într-un domeniu care are legătură cu publicul, cu interacțiunea cu alți oameni.

Aici este de discutat: beneficiu și risc. În situația în care este absolut evident că nu are un risc crescut, atunci poate să mai aștepte un pic până se acumulează date foarte clare, studiile fiind în continuare.

Așa cum s-a reușit obținerea unui vaccin într-un interval extrem de scurt și datele vin de la o zi la alta. Deja, față de ce știam acum o lună, avem date mult mai clare că nu este o problemă pentru gravide, iar datele vor veni în continuare”, a conchis Adrian Marinescu.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.