În contextul în care varianta Omicron se răspândește cu repeziciune, medicul Adrian Marinescu, director medical al Institutul „Matei Balș” din Capitală, face apel la prudență şi recomandă românilor care merg în vizită de Sărbători să se testeze sau dacă se poate să limiteze interacțiunile lungi pentru că trebuie să fim realiști că suntem încă în pandemie.

Este important să luăm în calcul că riscul de infectare este mare. După doi ani avem suficientă experienţă noi toţi să ştim că de sărbători interacțiunile duc la un risc mare de infectare. Cred că am discutat şi în sărbătorile trecute, în momentul în care facem testarea ori că apare o simptomatologie minimă şi atunci ne putem gândi că este infecția cu SARS-CoV-2, ori că o gândim preventiv ar putea clar să ne ajute. În sensul că vom limita, nu înseamnă că o să dispară virusul. În afară de testare ar trebui să şi prevenim interacțiunile că este clar că dacă vor fi interacțiuni cu un număr mare de persoane extinse va fi un risc mare de infectare.

Bine dacă avem aceste rezervări şi nu presupun interacțiuni importante şi ne luăm nişte măsuri riscul este mai mic, astfel trebuie să ştim că există. Şi chiar dacă tradiția este de a avea interacțiuni cu ceilalți trebuie să fim realiști pentru că suntem în pandemie. După Anul Nou este clar că va fi riscul să crească infectările, nu înseamnă că vor fi şi severe.

Aduceți-vă aminte ce s-a întâmplat în valul 4 şi cred că nimeni nu îşi mai dorește să mai ajungă la situaţii complicate. Poate că la anul viitor vom reuși să avem sărbători aşa cum eram obișnuiți înainte de pandemie„, a spus medicul Adrian Marinescu la Antena 3.

Eu cred că anul 2022 va fi anul echilibrului, adică vom mai avea infecţii, vor mai fi probleme, dar eu cred că lucrurile se vor aşeza la trecerea de la câmpul de luptă la convieţuire, adică vor fi mai puţine cazuri severe, dar cu condiţia ca oamenii să se ducă la spital, sistemul de Ambulanţă să funcţioneze, pentru că altfel nu rezistăm.

Valul cinci vine şi el, dar eu cred că va fi mai echilibrat, vor fi mai puţine forme severe. (…) Omenirea va fi stresată. În 2022, vom avea mai puţine restricţii şi va fi o treabă care ţine de convieţuire. Dar restricţiile putem să le numim măsuri care previn infectarea”, a mai spus medicul Adrian Marinescu, director medical al Institutului „Matei Balș” din Capitală, potrivit psnews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.