În fiecare an, data de 14 noiembrie marchează ,,Ziua Mondială a Diabetului” şi este un prilej de a atrage atenţia asupra uneia dintre cele mai importante boli cronice,  una din cele mai mari probleme de sănătate cu care se confruntă omenirea în secolul XXI, o boală a întregului organism şi care poate duce la complicații precum infarct, atac vascular cerebral, orbire, blocaj renal sau amputaţii ale membrelor inferioare.

Diabetul zaharat este o problemă extrem de importantă de sănătate publică atât pe plan mondial, cât şi în România, prin prevalenţa mare şi în creştere explozivă pe care o are, prin complicaţiile grave pe care le determină şi nu în ultimul rând prin costurile sociale extrem de mari pe care le induce.

Potrivit directorului Casei de Asigurări de Sănătate, dr. Claudiu Cobuz, instituția pe care o conduce derulează pentru pacienţii judeţului Suceava Programul naţional de diabet zaharat, având ca principale obiective asigurarea tratamentului specific – insulina şi antidiabetice orale, a testelor de automonitorizare prin farmaciile cu circuit deschis cu care avem încheiat contract, a accesului la pompe de insulina şi materiale consumabile pentru acestea şi a evaluării periodice a pacienţilor prin dozarea homoglobinei glicozilate. Pentru derularea acestui program CAŞ Suceava are contract cu un număr de 8 furnizori de servicii medicale, cuprinzând un număr de 13 medici specialişti diabetologi şi un număr de 126 contracte încheiate cu farmaciile din judeţ pentru eliberarea medicamentelor şi materilelor sanitare.

            „În condiţiile în care un bolnav de diabet zaharat nu este asigurat, poate dobândi această calitate, fără plată unei contribuţii la asigurările de sănătate, pe baza unei adeverinţe emise de medicul curant care atestă diagnosticul.

În judeţul Suceava înregistrăm un număr de 870 de persoane care au dobândit calitatea de asigurat că beneficiari ai programului naţional de diabet, reprezentând un procent de 65% din totalul beneficiarilor de programe naţionale de sănătate (de 1.349 persoane)”, a transmis dr. Claudiu Cobuz.

Acesta a menționat și că bugetul total alocat derulării Programului naţional de diabet zaharat, în anul 2019, este în valoare de 30.806.750 lei.

„Bugetul alocat eliberării medicamentelor prin programul de diabet, în anul 2019, este în valoare de 26.747.530 lei pentru un număr de 20.645 pacienţi beneficiari ai acestui program.

La acesta se adaugă sumele alocate testelor de automonitorizare în valoare de 256.000 lei pentru un număr de 138 copii şi 3.722.000 lei pentru un număr de 7.869 adulţi. Prescrierea testelor de automonitorizare a bolnavilor cu diabet zaharat insulinotrataţi se face împreună cu prescrierea tratamentului cu insulină, pe acelaşi formular de prescripţie medicală, pe o perioadă de maximum 3 luni. Numărul de teste de automonitorizare este de până la 400 teste/3 luni copil cu diabet zaharat tip 1, până la 200 teste/3 luni pentru adultul cu diabet zaharat tip 1 automonitorizat şi până la 100 teste/3 luni pentru bolnavul cu diabet zaharat de tip 1 automonitorizat cu sistem de monitorizare continuă a glicemiei sau cu pompe de insulină cu senzori de monitorizare continuă, precum şi pentru adultul cu diabet zaharat tip 2 şi alte tipuri de diabet zaharat insulinotratat. Decizia privind prescrierea unui număr mai mic de teste sau de a întrerupe acordarea testelor aparţine medicului prescriptor”, a mai explicat directorul CAS Suceava.

Pentru evaluarea periodică a pacienţilor prin dozarea homoglobinei glicozilate CAS Suceava are încheiate contracte cu 3 laboratoare de analize medicale, în valoare de 15.540 lei. În conformitate cu legislaţia în vigoare, bolnavii cu diabet zaharat au dreptul la evaluare prin dozarea hemoglobinei glicozilata, pe baza recomandării făcute de medicul specialist diabetolog, de medicul cu competenţă/atestat în diabet sau de medicul desemnat (medicul de familie), în mod gratuit, dar nu mai mult de două dozări/bolnav/an.

Începând cu luna septembrie 2018, prin Ordinul nr. 1328/2018, pacienţii diagnosticaţi cu diabet zaharat insulinodependent beneficiază de sisteme de monitorizare continuă a glicemiei, sisteme de pompe de insulina cu sistem de monitorizare continuă a glicemiei şi sisteme implantabile de monitorizare continua, cu respectarea criteriilor de eligibilitate. Depunerea dosarelor întocmite de medicul curant diabetolog sau cu competenţă/atestat în diabet se face la Casa de Asigurări de Sănătate Suceava, care transmite dosarul spre CAS din raza administrativ-teritoriala a centrului metodologic (CAS Iaşi). Comisia de evaluare a centrului metodologic verifica şi analizează respectarea criteriilor şi emite deciziile de aprobare.

            „Numărul pacienţilor din judeţul nostru beneficiari de sisteme de monitorizare continuă a glicemiei este 48, la care se adaugă un număr de 10 pacienţi cu pompe de insulina şi un pacient cu pompa de insulina augumentată cu sistem de monitorizare glicemică continua.

            CAS Suceava decontează materialele sanitare consumabile pentru sistemele menţionate anterior care se eliberează prin farmacia cu circuit închis a Spitalului Judeţean Suceava, suma alocată pentru acest an fiind de 65.680 lei”, a mai transmis dr. Claudiu Cobuz.

România este printre puţinele ţări europene care asigura tratamentul gratuit al pacienţilor cu diabet, prin Programul naţional de diabet zaharat derulat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, inclusiv medicaţie de ultima generaţie şi tehnologii moderne. În plus, desfiinţarea comisiilor de specialitate care aprobau la nivel naţional dosarele de tratament pentru moleculele inovative a condus la creşterea accesului pacienţilor la aceste medicamente, într-un timp mai scurt, medicul curant diabetolog fiind cel care prescrie direct tratamentul.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.