Mănăstirea Rarău este o mănăstire ortodoxă de călugări din România, ctitorită de către domnitorul Petru Rareș, în anul 1538, situată în satul Chiril din comună Crucea, județul Suceava.
Potrivit tradiției, aici a fost o sihăstrie înființată de cuviosul Sisoe, spre sfârșitul secolului al XV-lea. Se mai spune că, după anul 1538, când Petru Rareș a fost schimbat de la domnie, soția sa, Elena, împreună cu copiii, s-au ascuns în Rarău, fiind ocrotiți de călugări.
Drept mulţumire, voievodul le-a înălţat o biserică în locul celei vechi şi astfel a luat fiinţă schitul Rarău, în fosta sihăstrie Dodu.
Legenda locului ne mai povesteşte că în acelaşi an 1541, în cea de-a doua domnie a lui Petru Rareş, ajungând aproape de culmile Raraului (care pe atunci se numea Todirescu), domnitorul şi-ar fi lăsat mai sus în munte soţia, fiul şi o parte din avere.
Tătarii care au atacat peştera comorilor, nu au reuşit să pătrundă în ea, deoarece o grămadă de bolovani s-a prăbuşit asupra lor, îngropându-i. Aşa a scăpat familia domnească de navala tătarilor, dar cu preţul bogăţiilor ce au rămas închise pentru totdeauna în măruntaiele pământului.
Aşa că oamenii de pa aceste meleaguri i-ar fi spus de atunci Todirescului „Rarău” (de la numele domnitorului), iar stâncile care au ajutat-o pe doamna să scape cu viaţă au fost numite „Pietrele Doamnei”.
Mănăstirea veche, ctitorie a lui Petru Rareș, a fost închisă de către ocupanții austrieci și tot tezaurul mănăstirii a fost luat de călugări ce au fugit cu el pe partea cealaltă a muntelui Rarău în Moldova unde au înființat noua mănăstire. În anul 1994 la vechea mănăstire s-a săvârșit din nou o slujbă, mănăstirea veche fiind reînființată, lângă ea construindu-se o nouă biserică.
Ctitorii Manăstirii sunt Mântuitorul Iisus Hristos şi Maica Domnului care se îngrijesc în mod deosebit de acest sfânt lăcaş, în care se găsesc 7 sfinte icoane făcătoare de minuni, care aduc vindecare şi alinare celor bolnavi şi suferinzi.
Aproape de cota 1.400 se înalță două biserici. Cea veche datează din vremea când la cârma Moldovei se afla Petru Rareș, iar cea nouă a fost sfințită în anul 2000.
La Mănăstirea Rarău se poate ajunge din Piatră Neamţ sau Târgu Neamţ, trecând prin Poiana Teiului, Broşteni şi ajungând în satul Chiril. De la podul peste pârâul Chiril se urcă pe muntele Rarău pe un drum asfaltat aproape 4 kilometri, după care, din dreptul unei troiţe, se merge la pas, pe un drum neasfaltat (vara, pe timp însorit, se poate ajunge cu maşina până la mănăstire), alţi 800 de metri.
O altă cale de acces este prin Vatra Dornei. De la autogara oraşului se poate lua autobuzul Dorna Arini – Chiril, după care drumul trebuie străbătut pe jos. Un alt traseu, mult mai anevoios, este cel din Câmpulung Est, peste vârful Raraului. Acesta este însă închis iarna, fiind greu accesibil chiar şi pe timp însorit.
Dragă turistule, aceeași Bucovină de odinioară te așteaptă să îți încarci din nou bateriile din acest loc plin de istorie și spiritualitate.
Lasa un raspuns