Liderul social-democraților, Liviu Dragnea, aduce acuzații grave la adresa premierului Dacian Cioloș și îi solicită acestuia să dea explicaţii cu privire la modul în care a fost pregătită şi desfăşurată campania de achiziţie a sculpturii lui Brâncuşi, Cuminţenia Pământului.

„Guvernul Cioloş este dator românilor cu răspunsuri privitoare la eşecul răsunător al achiziţiei Cuminţeniei Pământului

Am aflat cu surprindere de reacţia de astăzi a premierului Dacian Cioloş cu privire la Cuminţenia Pământului.

Premierul Cioloş le-a cerut să demisioneze miniştrilor care vor să se alăture unui partid politic şi să participe la campania electorală. Constat că tocmai domnia-sa este cel care apare pe toate afişele PNL, continuă să se implice în campanie pentru a susţine acest partid, dar cu toate acestea rămâne premier. Avem imaginea unui guvern cu zero rezultate şi cu zero integritate.

Solicit ferm guvernului Cioloş să dea explicaţii cu privire la modul în care a fost pregătită şi desfăşurată campania de achiziţie a sculpturii lui Brâncuşi, Cuminţenia Pământului. Cei 100.000 de donatori care au fost traşi pe sfoară şi toţi românii au dreptul să afle răspunsuri din partea Guvernului.

Adresez, 10 întrebări pe acest subiect Guvernului ZERO, întrebări ridicate şi de colegul meu Ionuţ Vulpescu. Niciun răspuns însă!

Atât timp cât mai este în funcţie, acest guvern are datoria de a informa publicul şi a oferi răspunsuri complete, nu atacuri politice specifice unei campanii negative:

  1. Primul, și cel mai important lucru: care a fost mandatul Comisiei de negociere, condusă de ministrul Culturii?
  2. Cine sunt experții care au stabilit valoarea sculpturii la 11 milioane de euro, după ce expertizele anterioare au indicat o valoare de cel mult cinci milioane de euro? Pe ce s-a bazat această expertiză?
  3. Cine a făcut parte din comisia de negociere care a acceptat acest preț de 11 milioane de euro?
  4. Cine l-a autorizat pe ministrul Culturii să accepte prețul de 11 milioane de euro? Aprobarea a fost dată într-o ședință de guvern?
  5. De ce s-a retras din procesul de negocieri operatorul economic, respectiv casa de licitații, permițând negocierea direct între proprietari și ministru, lucru interzis de lege?
  6. Care este temeiul legal pentru prelungirea termenului de plată până la data de 20 decembrie 2016? Care sunt prevederile ce modifică art. 4 alin. (4) din OUG nr. 10/2016, potrivit căruia în situația în care, din orice motiv, până la data de 31 octombrie 2016, statul român nu dobândește dreptul de proprietate liber de orice sarcini asupra sculpturii „Cumințenia Pământului”, sumele colectate prin subscripție publică se restituie donatorilor?
  7. Care este conținutul procesului-verbal încheiat cu proprietarii sculpturii, proces-verbal a cărui existență a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al Guvernului?
  8. În cazul în care există un mecanism legal prin care banii strânși acum prin subscripție publică se vor înapoia donatorilor, care vor fi costurile și cum vor fi finanțate? În cazul în care nu vor fi înapoiați, care este statutul lor legal, cum vor fi administrați, de către cine, cu ce costuri?
  9. Cine l-a autorizat pe ministrul Vlad Alexandrescu să declare că, în cazul în care nu se vor strânge cele șase milioane de euro prin subscripție publică, statul va renunța la dreptul de preempțiune? În baza cărei prevederi legale ați făcut și dumneavoastră o declarație asemănătoare?
  10. De ce evitați să le răspundeți românilor care, cu bună credință, au răspuns apelului dumneavoastră și au donat bani, iar acum se fac glume pe seama lor și sunt numiți „Păgubiții Brâncuși”? Credeți că, după acest fiasco, va mai avea cineva încredere să participe la o asemenea subscripție publică?”,a transmis Liviu Dragnea într-un comunicat de presă.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.