Drăgușanul, Ion. Studiu de patologie literară

Se ia un text gâzist, cel de mai jos, de exemplu, dintr-unul din numeroasele sale derapaje, delir verbal, kufurism ideatic, cam așa:

…Însă nu neglijați nici profundele sale cugetări din următoarele sale expuneri care, bineînțeles, constituie măduva concepției sale esoterice, dumnealui propunându-se pre sine ca un fel de Vasile Lovinescu, ceva între Rudolph Steiner și René Guénon, cel puțin!!!

…Unde iată, atenție mare:

Și, pe fond, iaca cum stau, în reluare, lucrurile cu enigmaticul Rarău:

…ceea ce corespunde, peste stupoarea noastră de neinițiați în cultul său, unei creșteri graduale a tensiunii epice, corespunzătoare dozării progresive a efectelor, conform și cu gradațiile termometrului esoteric merean (de la Mereni, n.r.)

Să nu uităm și aceste splendide și inedite cugetări

Unde noi mai introducem o strâmbă, adecă aceea că „Sacerdoții Soarelui” se puteau numi, lesne, și nebuni, sau cai!

Noi însă, fiind croiți din aluatul vulgar al celor care sunt interesați, depind, chiar, de banalitățile dicționarelor, cârtim, după obiceiul nostru cel prost, și cautăm în dicționare și cărți și aflăm că:

(Sextil Pușcariu, în „Etimologii”, DACOROMANIA, anul III)
„…O paralelă și mai apropiată e însă numele Rarău, din apropiere, identic cu numele păsării răpitoare rarău (la Cantemir, în care Tiktin, DRG, recunoaștepe ungurescul ráró, o specie de șoim (care se întâlnește și ca nume de localitate în Ungaria”…)

Iar în excelentul „Erdélyi Magyar Szótörténeti Tár…” I-XII. kötet, așa:

„…ráró 1. sólyomféle madár; un fel de şoim; Art Falke.1667: Az rárókat mind a hármat ide hozassa Kegyelmed, azt kivánja asszonyunk; itt válogattatja meg [TML IV, 144Naláczi István Teleki Mihályhoz]…

dragusanul impostor 4

Erdélyi Magyar Szótörténeti Tár…” I-XII. kötet

Iată și în Scriban, „Dictionaru limbii românești”, edițiunea întâia, Iași,1939

dragusanul impostor 5

Scriban, „Dictionaru limbii românești

…dar și în Iorgu Iordan, „Toponimia Romînească”,editura Academiei RPR, 1963:

dragusanul impostor 6

Iorgu Iordan, „Toponimia Romînească”

Am putea să o ținem așa până mâine dimineață, în sfidarea lui René Guénon – ediția de Mereni, spre a dovedi că, uneori, adevărul iese, ca tâlharul, de unde nu te-aștepți, adică din „banalitățile dicționarelor”.

Lăsăm la o parte, pentru moment, că, și în alte împrejurări, domnul Gâză Drăgușanul nu se adapă, în mod vădit, din aceleași banalități…

Să mai amintim, în context, în afara banalității dicționarelor, că locul numit Piatra Șoimului se află exact, da’ exact, unde trebuie, deoarece „Piatra Şoimului este un perete stâncos al Rarăului care oferă o privelişte fantastică..” (am citat de pe blogul unui alt inamic nevinovat al domnului Gâză Drăgușanul, care scrie și el ceea ce știe toată lumea, Piatra Șoimului este o parte din masivul Rarău…)

Pe cine să crezi? Desigur, pe cel mai mare în grad, adică pe Dimitrie Cantemir

Împrejurarea că numele „Rarău” provine din maghiară, că în acea limbă înseamnă „șoim”, reprezintă un subiect distinct, care depășește îndubitabil această dispută. Ca și în alte ocazii, discuția a fost tranșată de către specialiști, printre care nu se află, din fericire și domnul Gâză-Drăgușanul, în pofida încercărilor sale repetate de a se trage de brăcinar cu Dimitrie Cantemir.

Însă nu numai, el îl trage de urechi, și didactic dar și pedagogic, pe un oarecare Titu Maiorescu, care a scris (care știm-știm, care nu-nu!…) ”Beția de cuvinte”, cu subtitlul „Studiu de patologie literară”.

Textele sale prolixe, incoerente, cu trimiteri la plesneală, colaționări cu vicii fundamentale de sens dar și de logică reprezintă, în proză, exact aceeași propensiune care îl făcea pe un oarecare State Prodănescu să se creadă poet:

Cernanitză apă rece

Pe pod cocoanele trece

Şi se plimbă prin saloane

Şi mînîncă macaroane 

Cine are bani

mănîncă biftec…

dar și

Eu cînt a armatei noastre gloria, 

iar nu ca căpitan Căpităneanu care nu mi-a plătit chiria!

Panseuri lirice cu irizări de inteligență absolut comparabile cu cele ale domnului Găză Drăgușanul, despre orice, în orice formă de agregare literară, în orice ocaziune cioclopedică, să nu rămână, mă-nțelegeți, Bukowina fără expresia geniului său de almanahe…

Însă avem o bănuială că State Prodănescu nu era atât de șiret ca domnul Gâză Drăgușanul. În plus, răposatul State Prodănescu nu avea acces la INTERNET!

Să lămurim și episodul cu Titu Maiorescu (o să revenim cu textele numite mai sus…): Nu credem că bietului Titu Maiorescu i se trage de la „Beția cuvintelor”! Nu băgăm mâna în foc, însă, urmând logica fină, de piele de față de masă, a domnului Gâză Drăgușanul, credem că dumnealui a judecat și așa: ce încredere să am eu, enciclopedist din secolul XXI, într-unul care ținea cursuri la așa o universitate?

Iarăși, iată partea din Universitatea București incriminată de domnul Drăgușanul

Ceea ce, într-adevăr, așa este!
Să mai zicem doar:

Gâză, în registru post-totemic :
Bine ar fi esoterist, dar nu famelic,
Decât un René Guénon anemic,
Mai bine sfertodoct isteric!

ion dragusanul 22

fotografia zilei – Opriți planeta, eu vreau să cobor!

Măi bădiță Drăgușanul,
Eu te-aș angaja cu anul,
Ca să pupi și pe la mine
Ce știi tu să pupi mai bine.

Te-aș angaja cu stămâna,
Că eu cred că mi-ar da mâna –
Ce pelasgi și costoboci
M-ar gâdila pe la …ceas!

Atunci când vă apucă mila ori lehamitea, amintiți-vă, vă rugăm frumos, de  politically correct și atacurile suburbane la adresa unor doamne, domni, ierarhi bisericești, instituții, simboluri naționale – Click AICI!. O listă ce se va actualiza pe parcursul investigațiilor noastre!

Fiți cu ochii pe Noi, pentru că noi vi-i deschidem!

unii citesc și adorm.

alții citesc și se trezesc…

Spargem tiparele presei sucevene! Râdem și, în același timp, descoperim infractori!

 

Cu sprijinul: Mugur Ciumică, Marian Theresia Augusta

…și colectivul tehnic al Ziarului Ducatu’ Bukowina LIKE!

lista autori Bukowina lui Invers

siglă autori Bukowina lui Invers

Preluare ZDB click aici: https://ducatulbukowina.ro/dragusanul-si-betia-cuvintelor-in-gazismul-matur/

9 Responses

 1. g.c.

  Ce mai, zece cu felicităr-felicitări!
  Profund, analitic, responsabil, migălos. Plus integrarea bună și binevenită a unor meritorii produse poetice din din folclorul urban actual.
  Adevărat, care a cam pierdut între timp contactul cu magicul, miraculosul, sacrul și pelsgismul în care este maestru dl Gîză. Firește, când dl Gîză (sau Gâză) e la beție. Beția de cuvinte, că de băut alcool, am citit la gazeta de wc pe care o ține la zi că nu ar mai consuma.
  Și betia dlui de cuvinte, boală veche și răspândită larg printre ”intelectuali” și ”oameni de cultură„, precum am înțeles, poate că tocmai cu rost de suplinire, ca recompensă sau ca vărsare de ceva în sens de răzbunare.
  Dar dați-i înainte, dle Gâză, dacă aveți admiratori-finanțatori.
  Lucrurile adânci se înțeleg greu sau rămân neînțelese. Să putrezească odată cu reziuduul organic în care se convertesc finanțările CCB și ale CJ Suceava.

  Răspunde
   • ZDB

    Cuvântul ideal îl găsește cititorul nostru inteligent numaidecât. Dacă nu, atunci ”ceas”. Iar cui nu-i place ceasu și nici nu este inteligent (cazul lui Gîză), atunci …”foci”.

 2. Zainea

  De unde l-ai scos pe ăsta ca fiind așa important pentru cultură bucovineană ???????????????????

  Răspunde
  • Gh. Galan

   Păi nu l-a scos nimeni, tocmai asta e, a ieșit el singur ca păduchele în frunte. Dă orice cautare pe internet legat de Bucovina și dai musai de Gîză, ca de gîza de kkat de care nu te poți apăra în august. Sție tot, se pricepe la tot, discută și lămurește orice, oamenii cu școală sunt proști, inculți, habarniști… Că, de, e vremea oamenilor fără școală, dar cu tupeu. Fără școală sunt și cei cu bacul luat mai către pensie chiar dacă au acumulat tone de diplome. Că adică să ne înțelegem, nu că ar fi obligatoriu să ai studii. Ele nu te fac numai decât mai om si mai respectabil. Dar dacă nu le ai, nu te băga unde nu-ți fierbe oala, vezi-ți de lungul nasului, nu da cu noroi în cei care și-au ros coatele de bănci în timp ce tu aveai bere și în cizme…

   Răspunde
  • Gibs

   Serios? Nu știu de ce așa, dar mi-ar face bine să aflu că nu vorbiți serios. Că se joacă cineva de-a It-istul cu situl. Parcă nu pot să cred. Asta pentru că mi-e foarte greu să renunț la speranța că am făcut în ultimii ani câțiva pași din Moscova spre lumină.

   Răspunde

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.