De câteva săptămâni bune, prioritățile s-au schimbat iar viața a luat un alt curs pentru toată lumea. Acest coronavirus a scos la suprafață multe probleme ale sistemului, i-a evidențiat pe profesioniști, i-a confirmat pe incompetenți, dar a și mobilizat oameni.

Și la nivelul județului, zona de munte s-a mobilizat, iar Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc, cu sprijinul Primăriei de aici, dar și al primăriilor din zonă, au achiziționat un aparat de testare a noului coronavirus.

Încă de pe data de 28 martie, Consiliile Locale din zona Câmpulung Moldovenesc s-au reunit pentru a aloca un sprijin financiar pentru ca acest aparat să fie achiziționat și să poată veni în sprijinul populației.

Lucrurile nu au evoluat chiar conform planului inițial, însă, într-un final la Câmpulung Moldovenesc a ajuns aparatul mult așteptat.

Contractul cu firma Praxis din Iași pentru achiziționarea aparatului a fost încheiat pe data de 31.03. 2020, iar acesta a ajuns în țară pe data de 12.04.2020.

Astăzi, 23 aprilie 2020, acest aparat, care a costat mulți bani, se află tot în cutie, iar de aici încep versiunile, scuzele, realitățile fiecăruia dintre cei în cauză.

Ce spun reprezentanții Spitalului din Câmpulung Moldovenesc?

Adriana Niga este manager de criză, iar în ultima perioadă spitalul de la Câmpulung Moldovenesc a fost închis. Știe despre această situație că mai durează „puțin” amenajarea spațiului care va găzdui acest aparat.

Eu nu scuz pe nimeni, dar lucrarea este destul de complexă”, spune Adriana Niga.

La rândul său, directorul medical al spitalului de la Câmpulung,  dr. Platon Leila, în trecut inspector al DSP Suceava, a declarat că toată procedura, potrivit informațiilor sale, ar mai dura 3 săptămâni, în condițiile în care județul trece prin perioada ascendentă a numărului de cazuri, iar peste 3 săptămâni se preconizează ca focarul să fie stins în județul Suceava.

Am vorbit cu doamna doctor Boca, de la Dorna Medical, pentru că dumneaei va gestiona acest aparat. Ea mi-a confirmat că aparatul există, însă mai este nevoie de niște avize pentru a putea fi avizat ca laborator de microbiologie moleculară. Mi-a spus că treaba asta, probabil, va mai dura 3 săptămâni. Nu pot să vă confirm o zi”, a declarat, pentru SuceavaLive, directorul medical de la Câmpulung Moldovenesc.

Spitalul de la Câmpulung a achiziționat acest aparat, însă pentru funcționarea lui se va colabora cu un laborator externalizat, în speță DORNA MEDICAL. Cert este că și în acest moment aparatul se află în cutie, spațiul nu este finalizat pentru a putea găzdui aparatul și procedura de testare, iar documentele și avizele sunt undeva pe drum. Nu se știe pe unde…

10 Primării au sărit cu bani, au dat dovadă de unitate, dar așteaptă și fapte

Primăriile Frumosu, Fundu Moldovei, Vatra Moldoviței, Moldovița, Pojorâta și Sadova au alocat pentru acest aparat câte 30.000 de lei, iar Primăriile Breaza, Izvoarele Sucevei, Moldova Sulița și Vama au alocat câte 20.000 de lei.

Cu banii de la aceste primării, dar și cu sprijinul Primăriei Municipiului Câmpulung Moldovenesc, acest aparat a putut fi cumpărat.

Întrucât zona Dornelor, care a achiziționat un aparat identic,  a găsit soluții  și îi testează deja de zile bune pe cei care au nevoie, nemulțumirile sunt inevitabile.

În situația de criză în care se află județul Suceava se așteaptă o implicare mai activă a tuturor factorilor care pot debloca situația de la Câmpulung Moldovenesc.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.