La nivel național, numărul cazurilor noi de tumori maligne depistate în perioada 2011‐2020 a scăzut de la 57.117 (an 2011) la 52.350 (an 2020), acestea reprezentând o scădere a incidenţei de la 283,5‰oo locuitori în 2011 şi 271,8‰oo locuitori în 2020 (an cu o scădere mai accentuată, în contextul pandemiei COVID‐19).

În ceea ce privește mortalitatea prin tumori maligne, în perioada 2011‐2020, se constată un trend ușor ascendent, de la 213,8‰00 locuitori în 2011 la 232.3‰00 locuitori în 2017. Ȋn anul 2020 ȋn contextul pandemiei mortalitatea a scăzut la 223.0‰00.

La nivel European statele membre UE au pus bazele unei abordări comune în lupta împotriva cancerului. O componentă importantă a acestuia o reprezintă depistarea și minimalizarea impactului factorilor de risc implicați în declanșarea și dezvoltarea tumorilor.

În UE, principala cauză favorizantă a cancerului este fumatul. Excesul de greutate sau obezitatea, alimentația nesănătoasă, lipsa activității fizice, precum și consumul de alcool, reprezintă ca și consumul de tutun, indicatori ai unui stil de viață nesănătos și constituie o altă cauză majoră a apariției acestei boli

Desfășurată sub sloganul „Ai grijă de sănătatea ta! Un stil de viață sănătos și controlul comportamentelor cu risc îții măresc șansele de a nu deveni pacient oncologic!”, campania privind cancerul are ca temă în 2022, Și tu poți preveni cancerul!

 Potrivit DSP Suceava, scopul campaniei este: Conștientizarea populației asupra factorilor de risc comportamentali, care pot declanșa sau favoriza evoluția cancerului!

Campania are ca obiective creșterea nivelului de informare și conștientizare a populației asupra: importanței cunoașterii factorilor de risc comportamentali care pot favoriza apariția cancerului și a măsurilor active de diminuare a factorilor de risc comportamentali (renunțarea la fumat, diminuarea consumului de alcool, controlul greutății corporale, adoptarea unui stil de viață sănătos, etc).

În România, implicarea promotorilor sănătății în stimularea schimbării comportamentale a populației, prin adoptarea unui stil de viață sănătos, reprezintă o modalitate accesibilă de prevenție în apariția cancerului, fiind la îndemâna tuturor.

În județul nostru, cu ocazia desfășurării acestei campanii se organizează următoarele acţiuni:

  • Difuzarea de informaţii specifice temei pe website-ul Direcției de Sănătate Publică Județene Suceava (https://www.dspsv.ro/promovarea-sanatatii/);
  • Promovarea campaniei și a materialelor de campanie în cadrul rețelelor de socializare;
  • Transmiterea în format electronic, a materialelor informative referitoare la campanie, furnizorilor de servicii medicale, Inspectoratului Scolar Judetean Suceava, unitățile de învățământ, unităților administrativ teritoriale; 
  • Punerea la dispoziţie a materialelor Informare Educare Comunicare (postere, pliante) în spaţiile de aşteptare din cadrul cabinetelor medicilor de familie, în alte spații publice protejate cu mare frecventare;
  • Punerea la dispoziție de materiale de Informare Educare Comunicare asistenților medicali comunitari și mediatorilor sanitari și antrenarea acestora în desfășurarea acțiunilor de informare și conștientizare în comunități.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.