Direcţia de Sănătate Publică Județeană Suceava, în parteneriat cu Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al judeţului Suceava, Clinica ALIAT Suceava, Unitățile Administrativ Teritoriale cu asistență medicală comunitară, Asociaţia Addictless Suceava, cabinetele medicale școlare, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava celebrează în data de 26 iunie 2019, Ziua Internaţională de Luptă împotriva Consumului şi Traficului de Droguri şi organizează, în perioada 26 iunie – 19 iulie 2019, Campania IEC cu sloganul „În primul rând, ASCULTĂ” şi mesajul-cheie „Să îi asculţi pe copii şi tineri este primul pas pentru a-i ajuta să crească sănătoşi şi în siguranţă”.

Campania „În primul rând, ASCULTĂ” este o iniţiativă de creştere, pe baze ştiinţifice, a sprijinului pentru prevenirea consumului de droguri, fiind astfel o investiţie efectivă în bunăstarea copiilor şi tinerilor, a familiilor şi a comunităţilor din care fac parte aceştia.
Drogurile ilegale ameninţă sănătatea şi bunăstarea oamenilor.
La nivel global, există un minim estimat de 190.000 de decese premature (în cele mai multe cazuri evitabile) din cauza consumului de droguri, majoritatea atribuite utilizării opioidelor.
Drogurile nu afectează doar consumatorii; acestea provoacă familiilor şi celor dragi dificultăţi enorme şi suferinţă.
În România, consumul oricărui drog ilicit prezintă prevalențe de două ori mai mari în rândul adulților tineri (grupa de vârstă 15-34 ani), față de cele înregistrate în populația generală (15-64 ani), dar ratele sunt similare celor identificate în populația școlară (16 ani).

Tulburările cauzate de consumul de droguri subminează relaţiile cu persoanele apropiate, deteriorează viaţa familială şi pot ruina oportunităţile copiilor și tinerilor de educaţie şi angajare. Impactul acestora se resimte în comunităţi, sistemele de justiţie penală şi în întreaga societate.

Cu ocazia Zilei Internaţionale de Luptă împotriva Consumului şi Traficului de Droguri, este important să ne amintim că, tulburările cauzate de consumul de droguri pot fi prevenite și tratate.

În colaborare cu Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al judeţului Suceava, cu asistenții medicali comunitari și elevi voluntari de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, se vor organiza în data de 26 iunie 2019, în Parcul Central din Suceava, activităţi de informare – sensibilizare – conştientizare, precum şi activităţi de petrecere a timpului liber, concursuri cu tematică antidrog, destinate copiilor şi tinerilor. De asemenea, va fi organizat un stand pentru distribuirea materialelor de promovare a luptei împotriva consumului şi traficului de droguri şi se vor realiza activităţi de panotaj cu mesaje antidrug. Vor avea loc activităţi informative cu privire la riscurile deciziei alese de consumatori prin oferirea de fly-ere tematice, baloane cu mesajul campaniei, invitarea persoanelor de a transmite un mesaj direct pe flipchart-ul pregătit în acest sens, discuţii libere cu persoanele aflate în zona de proximitate a evenimentului.

Potrivit DSP Suceava, acţiunile de Informare – Educare – Comunicare subliniază importanţa unei atitudini vigilente şi responsabile din partea adulţilor: părinţi, profesori, personal din serviciile preventive, decidenţi şi încurajează copiii şi tinerii din comunităţile noastre să stea departe de droguri.

PĂRINȚII au cea mai mare influență în a-și ajuta copiii să crească fericiți și să învețe să se descurce bine în situații dificile de viață.

PROFESORII pot avea o influență pozitivă asupra copiilor și tinerilor pentru a-i ajuta să crească fericiți și optimiști.

Ministerul Sănătăţii şi Institutul Naţional de Sănătate Publică asigură finanţarea, coordonarea, analiza şi monitorizarea activităţilor campaniei.

Comentarii Facebook

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.